Pirkanmaalla luodaan malli omaishoitajien etätukeen

Luona on mukana kokeilussa, jossa ikääntyneiden omaishoitajien arkea pyritään helpottamaan tablettitietokoneella annettavan etätuen avulla. Kokeiluun osallistuvat omaishoitajat ottavat käyttöönsä tabletin, jonka avulla he saavat videopuheluilla säännöllistä keskusteluapua omalta yhteyshenkilöltään. Lisäksi he voivat osallistua erilaisiin vuorovaikutteisiin valmennuksiin sekä pitää yhteyttä toisten omaishoitajien kanssa. Kokeilussa on mukana viisitoista ikääntynyttä omaishoitajaa.

Lokakuussa alkava puolivuotinen kokeilu on osa Pirkanmaan alueella toteutettavaa hallituksen kärkihanketta. Kokeilussa ovat mukana Hämeenkyrö, Kangasala, Pälkäne, Nokia, Sastamala ja Ylöjärvi sekä Ikäneuvo-hankekumppanit Luona Oy ja VideoVisit Oy.

Etätuella pyritään varmistamaan omaishoitajan jaksaminen ja selvittämään, millä tavoin jokapäiväistä työtä voidaan tukea etävalmennuksen ja -ryhmien avulla. Tavoitteena on luoda kustannustehokas ja helposti saatavilla oleva etätuen toimintamalli, joka lähtee käyttäjien tarpeista ja täydentää omaishoitajille suunnattua palveluvalikkoa.

Etätukikokeilun keskeisiä lähtökohtia ovat asiakaslähtöisyys ja yhteissuunnittelu: 

”Haluamme, että kokeilu etenee hengittävässä vuorovaikutuksessa hankkeen työntekijöiden ja osallistujien välillä. Annamme paljon tilaa palautteelle, toiveille ja kokemuksille, joiden perusteella kokeilua muovataan. Näin pystymme kehittämään aidosti käyttäjien tarpeista lähtevän toimintamallin”, Luonan kehittämispäällikkö Minna Nummi kertoo.

Monet omaishoitajat kuvaavat arkeaan raskaaksi ja yksinäiseksi, vaikka hoidon inhimillisyys ja henkilökohtaisuus koetaankin tärkeiksi. Omaishoidon taloudellinen merkitys kunnissa on suuri, koska sillä saavutetaan keskimäärin 20 000 euron vuosittaiset säästöt hoidettavaa kohti. Suomessa on arviolta 60 000 omaishoitajaa, ja tavoitteena on saada 5–6 prosenttia yli 75-vuotiaista omaishoidontuen piiriin.

Taustaa:

Sote- ja maakuntauudistukseen liittyvää palvelujen muutos- ja kehittämistyötä tehdään viidessä hallituksen kärkihankkeessa. Kärkihankkeilla halutaan parantaa iäkkäille, omais- ja perhehoitajille, lapsille ja perheille ja osatyökykyisille tarkoitettuja palveluja, yhdistää palvelut asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi, edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää eriarvoisuutta. Uudistus parantaa asiakkaiden ja hoitajien yhdenvertaisuutta, ja monipuolistuvat palvelut vastaavat erilaisten perheiden tarpeisiin.

Ikäneuvo-hanke STM:n sivuilla.

Lisätietoja:
Minna Nummi, kehityspäällikkö, puh. 050 502 7593

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?