Vastaanottokeskusten lisäpaikkojen sopimuksia ei jatketa – muutos ei vaikuta vastaanottokeskusten määrään

Maahanmuuttoviraston päätöksellä vastaanottokeskusten lisäpaikkojen sopimuksia ei jatketa vuodelle 2025. Varsinaisia vastaanottokeskuksia ei lakkauteta muutoksen yhteydessä. Luonan lisäpaikoilla olevia asiakkaita ohjataan hakemaan kotikuntaa. Niille asiakkaille, jotka eivät hae tai voi hakea kotikuntaa, tarjotaan majoitus vastaanottokeskuksessa. Mahdolliset asiakassiirrot suunnitellaan yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa 31.12.2024 mennessä. Asiakkaiden tiedottaminen ja ohjaaminen Luonassa on jo aloitettu.

Maahanmuuttovirasto muuttaa vastaanottojärjestelmää vastaamaan nykyistä tarvetta. Lisäpaikoilla tarkoitetaan sitä, että osalla vastaanottokeskuksilla on ollut sovittua paikkamäärää enemmän käytössä olevia asiakaspaikkoja ja asiakkaita. Myös suurella osalla vastaanottokeskusten lisäpaikoilla olevilla asiakkailla on jo kotikuntamerkintä tai he voivat hakea sitä.

Luonalla ja Maahanmuuttovirastolla on sopimus kansainvälistä suojelua hakevien ja tilapäistä suojelua saavien vastaanoton järjestämisestä. Luonalla on vastaanottokeskuksia, yksityismajoituspisteitä ja asuntopohjaisia vastaanottokeskusta pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Tällä hetkellä Luonan palveluiden piirissä on noin 4 100 turvapaikanhakijaa ja tilapäistä suojelua saavia henkilöitä, joista noin 2 200 asuu yksityismajoituksessa.

Lisätiedot:

Mari Saari
johtaja, vastaanottopalvelut
mari.saari@luona.fi
050 468 0784

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?