Helsingin Sanomat oikaisee kirjoitusta Luonasta

SUNNUNTAINA 22. toukokuuta Luona-yhtiötä koskevassa jutussa (”Turvaton paikka”) oli virheitä. Kirjoituksessa kerrottiin, että turvapaikanhakijoiden lääkäripalvelut maksaa Luona, jolla olisi näin taloudellinen kannustin vähentää lääkärikäyntejä.

Todellisuudessa lääkärikäynnit menevät läpilaskutuksena, ja ne maksaa lopulta Maahanmuuttovirasto. Luona maksaa terveydenhoitajan palvelut vastaanottokeskuksissa. Väärä tulkinta perustui Maahanmuuttovirastolta saatuun virheelliseen tietoon Luonan ja Maahanmuuttoviraston sopimuksesta. Maahanmuuttovirasto korjasi tiedon HS:lle jälkeenpäin.

Kirjoituksessa kerrottiin, että maaliskuussa vastaanottokeskuksen johtaja irtisanottiin. Luonan mukaan yhtiö ei ole irtisanonut vastaanottokeskusten työntekijöitä. Kyse on ollut joko määräaikaisen työsuhteen päättymisestä tai työsopimuksen purusta koeajalla.

Kirjoituksessa kerrottiin, että Luonalla ei ollut kokemusta sosiaali- ja terveyspalveluista ennen vastaanottokeskusliiketoimintaan ryhtymistä. Luona on järjestänyt sosiaalialan asumispalveluita, kuten toisaalla jutussa mainittiin. Luonan edeltäjä Barona Hoiva on tarjonnut kotisairaanhoitoa.

Nihtisillan vastaanottokeskuksessa asunut afganistanilainen turvapaikanhakija ei kuollut vastaanottokeskuksessa, vaan sairaalassa. Luonan hallituksen puheenjohtaja Paavo Voutilainen on sitoutumaton, ei kokoomuslainen.

Täsmennetään myös, että Luonalla asukkaat saavat iltapalan, vaikka erillistä yhteistä iltapalaa ei tarjoilla. Iltapala tulee yleensä pussukassa päivällisen yhteydessä.

HS:n otsikollinen oikaisu julkaistiin HS:n Sunnuntai-liitteessä 29.5.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?