Luonan Kotiin tuotavat -palveluissa tarjotaan asumis-, perhe- ja päihdepalveluita. Sosiaaliohjaajan tärkein tehtävä on tukea ihmisen omaa elämänhallintaa ja auttaa häntä löytämään vakituinen asunto.
Luonan Kotiin tuotavien -tiimissä sosiaaliohjaajana työskentelevä Teresa Koikkalainen on työskennellyt noin vuoden Luonan sosiaalipalveluissa. ”Asiakkainamme on tilapäismajoitusasunnoissa asuvia henkilöitä, joille etsitään vakituista asuntoa. Asunnottomuuden lisäksi asiakas voi tarvita tukea myös muilla elämän osa-alueilla. Asiakkailla voi olla hyvinkin erilaisia haasteita esimerkiksi mielenterveyden kanssa tai päihdetaustaa. Tärkeintä on asiakkaan ohjaaminen ja sitouttaminen uuteen elämään, ja pysyvän asunnon löytäminen”, Teresa kuvaa työnsä tavoitteita. Asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse selvitä yksin, sosiaaliohjaaja kulkee asiakkaan rinnalla aina pysyvän asunnon kotiovelle saakka.
Asunnoton voi olla kuka vain
Asunnottomuus voi kohdata kenet tahansa – tulipalo, remontti, sairastuminen tai työttömyys voivat osua kenen kohdalle vain. Sosiaaliohjaajan asiakkaina on ihmisiä vauvasta vaariin. Asunnoton voi olla perheellinen, nuori aikuinen tai ikäihminen. Asunnottomuus ei siis noudata tiettyä kaavaa tai kosketa vain tiettyjä ihmisiä.
Teresan mukaan työn suola onkin juuri se, että saa auttaa kaikenlaisia ihmisiä, ja asunnottomuuden poistaminen on myös mukaansatempaavaa työtä. Asiakkaina on eri taustoilla ja elämäntilanteissa olevia ihmisiä, joilla on kaikilla oma polku kuljettavanaan. ”Joskus asunto löytyy todella nopeasti, joskus se vie enemmän aikaa. Kaikki kohtaamiset ovat silti yhtä merkityksellisiä. Ilo onkin käsinkosketeltavaa, kun on saanut auttaa, ja asiakas saa pysyvän asunnon”, Teresa sanoo hymyillen.
Palvelun keskiössä on ihminen
Luonan asiakkaaksi pääsee, kun hyvinvointialue ostaa palvelun Luonalta. Palvelutarve on todella henkilökohtaista ja muotoutuu aina asiakkaan tarpeen mukaan. ”Kohtaamme asiakkaan usein raskaassa elämäntilanteessa, he ovat kuormittuneita ja voimia ei aina ole itsenäiseen asioiden hoitamiseen”, Teresa sanoo. Sosiaaliohjaaja kannustaa ja auttaa löytämään voimavaroja. ”Ohjaamme ja neuvomme elämäntapamuutoksen kynnyksellä. Etsimme yhdessä asiakkaan tarvitsemia muita palveluita, esimerkiksi vertaistukiryhmiä. Teemme yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa, ja samaan aikaan etsimme asiakkaalle pysyvää asuntoa. Autamme tarvittaessa vuokravelkatilanteen selvittelyssä, joka auttaa poistamaan esteitä asunnon saamiselle. Työ on todella monipuolista ja se voi olla hyvinkin intensiivistä. Joidenkin asiakkaiden kanssa kuljemme pitkään yhdessä”, Teresa jatkaa.
Kun asiakas tulee Luonan palveluiden piiriin, hänet kontaktoidaan jo vuorokauden kuluessa. Päivät noudattavat usein samantyylistä kaavaa, mutta asiakkaan asiat tekevät päivistä erilaisia. Työpäiviin kuuluu aina asiakastyötä ja pääosin sosiaaliohjaaja matkustaa asiakkaiden luokse. Asiakkaiden asioita edistetään yhdessä, jotta saadaan sitoutettua ja rohkaistua asiakasta hoitamaan asioita itsenäisesti. Sosiaaliohjaaja käsittelee myös koko asuntohakuprosessiin liittyvät asiat.
Yksintyöskentelyä, mutta ei yksinäistä työtä
Sosiaaliohjaaja työskentelee pääosin yksin asiakkaiden kanssa. Työ Luonassa ei kuitenkaan ole yksinäistä, siitä pitää huolen tiimi. ”Tapaamme viikoittain omia tiimiläisiä etänä ja läsnä. Vaikka työ on liikkuvaista, on aina mahdollista esimerkiksi tavata aamulla ensin toimistolla yhteisesti, jonka jälkeen jokainen jalkautuu asiakkaiden luokse. Pidämme myös säännöllisesti tiimipalavereita”, Teresa kertoo.
Työ on ajoittain henkisesti raskasta, mutta vertaistukea saa ja sitä annetaan. ”Samaa työtä tekevät kollegat ymmärtävät tämän työn kuormitustekijät parhaiten”, Teresa jatkaa. Teresa korostaa myös oman hyvinvoinnin ja jaksamisen tärkeyttä: Luonassa on käytössä ePassi ja hyvinvointietua voi kuukausittain hyödyntää vaikka hierojalla tai käymällä taidemuseoissa. Mikä on kenellekin sitä parasta vastapainoa työlle ja tukee omaa hyvinvointia. Luonalla on käytössä myös säännöllinen työnohjaus.
Luonassa Teresa viihtyy, koska saa vaikuttaa omaan työhönsä, ja millä tavalla sitä hoitaa. Työntekijät saavat vastuuta ja Luonassa ollaan kiinnostuneita kehitysehdotuksista. Kaikista asioista myös keskustellaan avoimesti. Päivittäin saa työskennellä rautaisten ammattilaisten kanssa. Luonassa todella arvostetaan ammattitaitoa, ja omaa osaamistaan saa kehittää jatkuvasti. Työtä voi ja saa tehdä asiakkaan etua ajatellen. Asiakas ja työntekijä kohdataan aina sellaisena kuin hän on.
Tavoitteet asunnottomuuden vähentämisessä
Suomessa on iso tavoite asunnottomuuden vähentämiseksi – vuoteen 2027 mennessä Suomessa ei pitäisi olla yhtään asunnotonta. Työ Luonan Kotiin tuotavien -palveluissa on siis yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. ”On hienoa, kun saamme olla mukana edistämässä tätä tavoitetta. Oma asunto tulisikin olla jokaisen perusoikeus”, Teresa kiteyttää.