Luona Polku -palveluiden järjestämä tilapäismajoitus ja kotiin tuotavat palvelut tukevat apua tarvitsevia ihmisiä heidän yksilölliset tarpeensa ja voimavaransa huomioiden.
Sosiaaliohjaaja Mona Riihola työskentelee tilapäismajoituksessa asuvan helsinkiläisperheen kanssa. Perhe on Luonan asiakkaana kaupungin sosiaalitoimen kautta. Edellinen vuokrasopimus irtisanottiin, kun yksityisen vuokranantajan omistama asunto myytiin.
– Asiakasperhe oli kyllä hakenut uutta asuntoa itsenäisesti, mutta sitä ei ollut löytynyt siihen mennessä, kun edellisen vuokrasopimus päättyi. Tämän seurauksena he tarvitsivat tilapäismajoituksen palvelua, Riihola kertoo perheen tilanteesta.
Tavoitteena kohtuuhintainen vuokra-asunto
Työn tavoite on pysyvän ja kohtuuhintaisen vuokra-asunnon löytäminen. Kuuden hengen perheellä tilantarve vaikeuttaa asunnon saamista, vaikka muita asumiseen tai elämäntilanteeseen liittyviä ongelmia ei ole.
– Tämän kokoisen perheasunnon löytäminen pääkaupunkiseudulla on usein haastavaa. Perhe tarvitsee Kelan myöntämät tuet asumismenojen kattamiseen, ja heidän tavoitteensa on kestävän asumisratkaisun löytäminen, Riihola kuvailee.
Mona Riihola on työskennellyt perheen kanssa alusta alkaen. Työskentely tapahtuu yhdessä, perheen tarpeiden pohjalta. Kotikäynnillä Riihola arvioi tilannetta, käy läpi avoinna olevat asuntohaut ja tulevat toimenpiteet. Asiakkaalla on asunnonhakuprosessissa aktiivisen toimijan rooli, ja perhettä kannustetaan ja ohjataan itsenäiseenkin asunnon hakemiseen.
– Tapaamisissamme haemme mahdollisia asuntoja yhdessä ja kannustan perhettä olemaan aktiivinen. Minä tuon heille vaihtoehtoja ja varmistelen asioiden etenemistä, mutta asiakkaalla itsellään on myös vastuu hoitaa oma osuutensa. Avoimia hakuja eri tahoille on samanaikaisesti lähes 20, ja ne on uusittava yhden tai kolmen kuukauden välein. Autamme asiakasta löytämään myös pienten toimijoiden tarjoamia vuokra-asuntoja, Riihola kertoo.
Etenkin pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntotilanne on erittäin hankala ja jonot eri asuntotoimijoille ovat pitkiä. Hakulomakkeiden on oltava juuri oikein täytettyjä, jotta asiakkaan asunnontarve ja kiireellisyysluokka käyvät oikein ilmi.
Tukea asumisen sujumiseen tilapäismajoituksen aikana ja uskoa tulevaan
Yhteisessä työskentelyssä perheen kanssa huomioidaan myös perheen asumisen sujuminen palvelun aikana.
– Työskentelyn alussa on kartoitettu perheen tilannetta ja heidän tarpeitaan. Olemme tehneet yhdessä suunnitelman asunnon hakuun ja perheen asumistilanteen ratkaisemiseksi, Riihola kuvailee.
Käytännön toimien lisäksi Luonan sosiaaliohjaajien tehtävä on tukea asiakkaan jaksamista ja luoda uskoa tulevaisuuteen. Myös helsinkiläisperheessä toivo asunnon löytämisestä on välillä koetuksella.
– Pitkään jatkunut tilanne on heille hyvin raastava. Isommat lapset kärsivät vauvan yöheräilystä ja vaikka vanhemmat vaikuttavat reippailta, myös he ovat henkisesti väsyneitä, Mona Riihola kuvailee.
Kun sopiva ja kohtuuhintainen asunto löytyy, perheellä on velvollisuus ottaa asuntotarjous vastaan. Luonan työntekijät saattavat tilanteen loppuun saakka, eli auttavat asunnon vastaanottamiseen tarvittavien asiakirjojen ja esimerkiksi muuton järjestelyiden kanssa.
Luona Polku lupaa järjestää tilapäismajoituksen 24 tunnin kuluessa
Luonan Mona Riiholan asiakasperheen asiat järjestyivät lopulta parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteisen työskentelyn tuloksena perhe sai asuntotarjouksen heille sopivasta asunnosta. Heitä tuettiin muuttoon liittyvissä asioissa, ja perhe on päässyt muuttamaan uuteen kotiinsa.
Luonan palvelulupaus on, että tilapäismajoitus järjestetään aina 24 tunnin kuluessa yhteydenotosta. Tästä eteenpäin palvelun tarkoituksena on parantaa henkilön tai perheen elämänlaatua ja -hallintaa niin, että he pääsevät omassa elämäntilanteessaan eteenpäin kohti pysyvää, omaa kotia.
Luona Polun palvelun kautta itsenäiseen asumiseen on saatu yli 1800 ihmistä.
Työskenteletkö kunnan tai kaupungin sosiaalitoimessa, kiinnostaako tilapäismajoitus ja kotiin tuotavat palvelut? Lue lisää Luona sosiaalipalvelusta.
Lisää tietoa asumisesta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n sivuilta.