Espoon vastaanottokeskuksessa asiakkaat asuvat asunnoissa – kodinomaisuudella voidaan ennaltaehkäistä laitostumista

Espoon vastaanottokeskuksen toiminta alkoi syksyllä 2023 Miilukorvessa. Vastaanottokeskuksen asiakkaat asuvat kahdessa kerrostalossa, jossa on eri kokoisia asuntoja. Tavoitteena on järjestää kodinomainen asuminen.

Espoon Miilukorvessa sijaitseva vastaanottokeskus poikkeaa muista Luonan vastaanottokeskuksista, koska asukkaat asuvat tavallisissa kerrostaloasunnoissa. Espoon vastaanottokeskuksessa asiakkaina on tilapäistä suojelua saavia sekä turvapaikanhakijoita, joilla on jokin pääkaupunkisidonnaisuus kuten esimerkiksi työ- tai opiskelupaikka. Suurin osa asiakkaista on tällä hetkellä perheitä ja pariskuntia.

Miilukorvessa sijaitseva vastaanottokeskus koostuu kahdesta kerrostalosta, joissa on eri kokoisia asuntoja; yksiöitä, kaksioita, kolmioita ja neliö. Kaikissa asunnoissa on asumiseen tarvittavat kalusteet kuten sängyt, pöytä, tuoleja ja kaappeja. Joissakin asunnoissa on myös sohva. Lisäksi kaikissa asunnoissa on keittiö ja kylpyhuone. Luonan aikaisemmista laitosvastaanottokeskuksista poiketen, Miilukorvessa asiakkaat valmistavat itse oman ruokansa. Kaikilla asiakkailla on myös avaimet asuntoihinsa ja rakennuksen ulko-oviin.

Laitospohjainen vastaanottokeskus, jossa laitostumista voidaan välttää

Espoon vastaanottokeskus on laitosmallinen vastaanottokeskus. Laitokseksi luokitellaan kiinteistö, jossa ei asu yksityishenkilöitä vaan kiinteistö on varattu kokonaan vastaanottokeskuksen asiakkaille. Laitos voi olla kokonainen kerrostalo ja Espoon vastaanottokeskus Miilukorvessa on tällainen. Asiakkaat asuvat tavallisissa kerrostaloasunnoissa, joissa he saavat elää kodinomaista arkea oman perheensä tai yhteisön kesken.

Luona tuottaa lakisääteiset vastaanottokeskuspalvelut Miilukorvessa asuville asiakkaille. Niitä ovat terveys- ja sosiaalipalvelut, ohjaus ja neuvonta sekä asumisen järjestäminen ja sen ohjaus. Tällä hetkellä kiinteistössä on muutamia huoneita henkilöstön käyttöön, koska toimintaa vielä käynnistetään ja asuntoja kalustetaan uusia asiakkaita varten. Muutoin asiakkaiden käytössä on henkilöstöä 24/7 puhelimen päässä. Luona aikoo myös vuokrata tilat henkilöstön käyttöön läheltä vastaanottokeskusta, josta asiakkaat saavat palvelut jatkossa. Osa palveluista voidaan myös tuottaa asiakkaiden asunnoissa, jos esimerkiksi terveydentila ei salli siirtymistä.

Ohjausta ja neuvontaa vastaanottokeskuksen asiakkaille

Iso osa vastaanottokeskustoimintaa on ohjaus ja neuvonta, jota ohjaustiimi toteuttaa. Uusien asiakkaiden kanssa käydään läpi vastaanottokeskuksen säännöt. Vastaanottopalveluihin kuuluu, että asiakkaat osallistuvat suomalaisen yhteiskunnan kurssille, jossa opitaan muun muassa lainsäädäntöä ja tapakulttuuria. Asiakkaat saavat myös omat ”kodin kansiot”, jossa kerrotaan kaikki tarpeelliset tiedot järjestyssäännöistä siivousohjeisiin. Asiakkaat opettelevat vastaanottokeskuksessa, millaista Suomessa asuminen on.

Espoon Miilukorven vastaanottokeskuksessa asiakkaat huolehtivat itse asuntonsa siisteydestä. Jokaisessa asunnossa on perussiivoukseen tarvittavat välineet. Myös yhteisestä oleskelutilasta asukkaat pitävät itse huolta. Oleskelutilasta löytyy tällä hetkellä lasten leluja ja lautapelejä.

Isommissa asunnoissa asuvat luonnollisesti pariskunnat ja perheet, mutta niihin voidaan asuttaa myös useampi esimerkiksi iäkkäämpi yksin asuva henkilö. Yhteisasumisessa yhteisöllisyyden merkitys korostuu ja yksinäisyyttä voidaan ehkäistä.

Asiakkaat saavat saapuessaan ns. aloituspakkauksen Maahanmuuttoviraston ohjeiden mukaisesti. Aloituspakkauksessa on liinavaatteet, peitto, tyyny, pyyhe ja tarvittavat ruoanlaittovälineet sekä keittiötarvikkeet kuten lautasia, muki ja aterimet. Asiakkaat saavat tuoda omia henkilökohtaisia esineitä asuntoihin. Koska kaikki asunnot ovat valmiiksi kalustettuja, omia huonekaluja niihin ei voi tuoda.

Turvallinen ympäristö ja asunto tukevat toimintakykyä

Asiakkailta tulee pääosin hyvää palautetta; he viihtyvät alueella, asunnot ovat kodinomaisia ja heillä on oma rauha ja asunto, jossa perheet voivat viettää aikaa, valmistaa ruokaa ja syödä yhdessä. Pihassa on kesäaikaan lasten leikkialue ja myös istutuslaatikoita pihalta löytyy. Vaikka asiakkaat asuvat jokainen omissa asunnoissaan, yhteisöllisyys on tärkeää. Lapset voivat kokoontua leikkimään yhteiseen oleskelutilaan tai pihalle ja vanhemmat voivat lähteä vaunulenkeille.

Miilukorven vastaanottokeskus on hieman syrjässä esimerkiksi keskustan palveluista ja vilinästä. Asiakkaat kuitenkin viihtyvät alueella, koska tarvittavat palvelut ovat lähellä. Lapset pääsevät hyvin kouluun ja päiväkotiin. Lähimpiin kauppoihin kävelee tai pyöräilee noin 10–20 minuutissa. Myös Oittaan ja Nuuksion ulkoilualueet ovat kävelymatkan päässä. Bussilla pääsee Espoon keskukseen ja juna-asemalle.

Vastaanottokeskuksen asiakkaat ovat haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä, he pakenivat kodeistaan esimerkiksi sodan tai vainon vuoksi. Kodinomaisissa asunnoissa asuminen ja esimerkiksi mahdollisuus valmistaa oma ruoka, tukee asiakkaiden toimintakyvyn ylläpitämistä ja omatoimisuutta. Rutiinit auttavat myös kotoutumisessa. Vaikka vastaanottokeskuksen pääasiallinen tehtävä ei ole kotouttaminen, asiakkailla on mahdollisuus niin normaaliin elämään, asumiseen ja arkeen kuin olosuhteet mahdollistavat.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?