Joukkotestauksesta ensimmäisiä tuloksia Luonan Espoon vastaanottokeskuksessa

Luonan Espoon vastaanottokeskuksessa aloitettiin joukkotestaukset keskuksen asukkaille ja henkilökunnalle 28.4. yhteistyössä Espoon tartuntatautiyksikön kanssa. Testit on tehty vastaanottokeskuksen asukkaiden osalta Lääkärikeskus Aavan toimesta ja työntekijöiden osalta heidän omassa työterveyshuollossa.

Tähän mennessä on testattu noin puolet vastaanottokeskuksen asukkaista ja suurin osa henkilöstöstä. Alustavia joukkotestauksen tuloksia saatiin tänään, kun ensimmäisten 90 testien tulokset valmistuivat. Niistä 35 oli korona-positiivisia. Loput testitulokset saadaan ensi viikon aikana.

Tätä ennen Luonan vastaanottokeskuksissa on ollut yhteensä 27 todettua koronatartuntaa. Suurin osa todetuista tartunnoista on Luonan Nihtisillan vastaanottokeskuksen asukkailla. Neljä vastaanottokeskuksessa työskentelevää työntekijää on saanut tähän mennessä positiivisen testituloksen. Osa tartunnan saaneista on jo ehtinyt tervehtyä, ketään ei ole sairaalahoidossa.

Olemme käyneet alustavat testien tulokset läpi tartuntatautiyksikön ja Migrin kanssa ja tulosten perusteella olemme aloittaneet akuutisti toimenpiteet tartunnan saaneiden henkilöiden eristämiseksi ja Espoon vastaanottokeskuksen järjestämiseksi karanteeniin, Luonan liiketoimintajohtaja Suvi Salonen kertoo.

Yhdessä tartuntatautiyksikön ja Maahanmuuttoviraston kanssa on päätetty Luonan Espoon vastaanottokeskuksen asettamisesta karanteeniin. Tällä tarkoitetaan sitä, että keskuksessa työskentelevien työntekijöiden työssäkäynti mahdollistetaan, mutta muilta osin asukkaiden ja työntekijöiden kaikki muu ihmiskontakti vastaanottokeskuksen sisällä ja ulkopuolella minimoidaan.

– Keskusta ei ole suljettu, mutta nyt vedotaan ihmisiin siinä, että he toimisivat tiukkojen ohjeistusten mukaisesti koronan leviämisen ehkäisemiseksi, Suvi Salonen sanoo.

Tartunnan saaneille on vastaanottokeskuksessa järjestetty erilliset eristystilat. Tarvittaessa otetaan käyttöön lisää eristystilaa keskuksen ulkopuolelta.

Kahden viimeisen kuukauden aikana olemme rakentaneet hyvän valmiuden tilanteeseen, että korona kulkeutuu vastaanottokeskuksiimme. Nyt noita suunnitelmia lunastetaan. Elämme koronan vuoksi poikkeustilaa, ja se ikävä kyllä näkyy myös Luonan Espoon vastaanottokeskuksen arjessa. Asukkaamme ja työntekijämme ovat joutuneet sopeutumaan, joustamaan ja venymään, kuten valtaosa ihmisistä yhteiskunnassamme. Huoli koronasta on yhteinen ja työskentelemme 24/7 tilanteen hoitamiseksi, Suvi Salonen toteaa.

Luonalla on kaksi vastaanottokeskusta pääkaupunkiseudulla: Espoossa ja Vantaalla. Espoon keskuksessa asuu noin 410 asukasta ja Vantaan keskuksessa noin 330. Näiden lisäksi Luonan vastaanottokeskuspalveluiden piiriin kuuluu noin 800 pääkaupunkiseudulla asuvaa yksityismajoittujaa, jotka asuvat vastaanottokeskuksen ulkopuolella.

Molemmissa Luonan vastaanottokeskuksissa on omat koronaepidemiaa koskevat toiminta- ja varautumissuunnitelmat, jotka ohjaavat toimintaamme arjessa. Suunnitelmia päivitetään jatkuvasti ajantasaisilla viranomaisten ohjeilla.

Suunnitelmista ja toimenpiteistä lisää Luonan sivuilla.

Lisätietoja 
Suvi Salonen, liiketoimintajohtaja, Luona, puh. 040 528 5779 tai suvi.salonen@luona.fi

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?