Usein kysytyt kysymykset – Luona vastaa

Espoon rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksen mukaan toimintanne Espoon vastaanottokeskuksessa Miilukorvessa ei ole kaavan mukaista toimintaa. Miksi toimitte kaavan vastaisesti?

Rakennusvalvonta kävi arvioimassa toimintaamme vastaanottokeskuksessa. Rakennusvalvonnan päällikön mukaan toimintamme on kaavan mukaista, asumiseen verrattavaa toimintaa. Selvitimme jo hankintaprosessin aikana kiinteistön soveltuvuutta vastaanottokeskukseksi, ja selvityksemme mukaan toiminta on mahdollista tontilla, jolla on AK kaava.

Miksi ette ole lopettaneet toimintaanne Espoon vastaanottokeskuksessa?

Päätöksessään rakennuslautakunta ei vaadi toiminnan keskeyttämistä. Toimintamme Miilukorven vastaanottokeskuksessa jatkuu normaalisti. Luonalla on myös voimassa oleva sopimus Maahanmuuttoviraston kanssa.

Miksi toiminnan aloittamisesta ei kerrottu alueen asukkaille

Aloitimme alueen asukkaiden viestinnän viikolla 39 viestintäsuunnitelmamme mukaisesti. Viestintä olisi kuitenkin pitänyt aloittaa jo aiemmin. Pyydämme anteeksi, että emme viestineet alueen asukkaille ajoissa vastaanottokeskuksen tulosta Miilukorpeen.

Onko toiminnasta viestitty vieläkään?

Aloitimme viestintäsuunnitelman mukaisesti alueen asukkaiden tiedottamisen 27.9. sosiaalisessa mediassa. Kohdensimme mainontaa laajasti Espooseen ja myös muualle PK-seudulle. Julkaisimme myös nettisivuillamme 27.9. kaksi tiedotetta Espoon vastaanottokeskuksesta sekä julkaisimme tiedon myös Luonan sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi jaoimme alueella tiedotteen asukkaille.

Kuka on päättänyt vastaanottokeskuksen paikasta?

Maahanmuuttoviraston kilpailutuksessa edellytettiin, että vastaanottokeskus tulee olla Espoossa.

Ketä vastaanottokeskuksissa majoittuu?

Vastaanottokeskuksissa majoittuu kansainvälistä suojelua hakevia ja saavia henkilöitä. Tällä hetkellä suurin osa vastaanottokeskuksen asiakkaista on tilapäistä suojelua saavia henkilöitä.

Entä Espoon vastaanottokeskuksessa?

Espoon vastaanottokeskus on niin kutsuttu odotusajan keskus, jossa asuvat henkilöt, joilla täyttyvät Maahanmuuttoviraston määrittelevät kriteerit pääkaupunkiseudulle jäämiseen, mm. työpaikka tai tutkintoon johtava opiskelu.

Miten varmistatte, että asiakkaat saavat tiedon suomalaisen yhteiskunnan säännöistä?

Vastaanottopalveluihin kuuluu, että asiakkaat osallistuvat suomalaisen yhteiskunnan kurssille, jossa opitaan muun muassa lainsäädäntöä ja tapakulttuuria. Asiakkaat saavat myös omat ”kodin kansiot”, jossa kerrotaan mm. järjestyssäännöt. Asiakkaat opettelevat vastaanottokeskuksessa, millaista Suomessa asuminen on.

Lisätiedot:

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, voit lähettää sen osoitteeseen vok.palaute@luona.fi.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?