Kalasteluviestejä lähetetty Luonan nimissä

Suomalaisyritysten nimissä on viime viikkoina lähetetty sähköpostitse kalasteluviestejä, joilla yritetään saada selville esimerkiksi viestin vastaanottajan tunnuksia.

Luonasta on keskiviikkona 14.3. lähtenyt laajalla jakelulla sähköpostiviesti, jossa lähettäjänä on “Susanna Sauna-aho” ja viestin otsikko on “Tarkastele asiakirjoja”. Kyseessä on huijausviesti, jonka lähettäjänä ei ole Luona. Viestin lähettänyt taho on pyrkinyt laittomasti hyödyntämään Luonan ja työntekijämme nimeä  kyseisessä sähköpostiviestissä.

Olen saanut sähköpostia, joka vaikuttaa kummalliselta, mitä teen? Jos vastaanottamasi sähköpostiviesti vaikuttaa epäaidolta tai eriskummalliselta, älä avaa liitteitä tai vastaa viestiin. Itse viestin vastaanottaminen ei siis ole vaarallista, mutta sen liitteenä olevaa pdf-tiedostoa ei kannata avata. Jos tiedoston avaa, sen sisältämiä ohjeita ei tule seurata eli ei tule syöttää tunnuksia tai salasanoja vaikka niitä pyydettäisiin. Poista viesti sähköpostiohjelman roskakoritoiminnolla, jonka jälkeen poista viesti sähköpostin roskapostikansiosta.

Olen saanut kalasteluviestin, mitä teen? Jos olet vastaanottanut sähköpostin, joka vaikuttaa kalasteluyritykseltä, sulje viesti klikkaamatta siinä oleva linkkejä. Poista viesti sähköpostiohjelman roskakoritoiminnolla, jonka jälkeen poista viesti sähköpostin roskapostikansiosta. Voit myös ilmoittaa huijausviestistä Viestintävirastoon.

Kirjauduin tunnuksillani ja salasanallani linkin takaa auenneelle nettisivuille, mitä teen? Jos olet syöttänyt viestissä pyydettyjä tunnuksia ja salasanoja viestin kautta aukeavalle internetsivulle, vaihda kyseisen palvelun salasana välittömästi. Jos et tiedä, miten se vaihdetaan, pyydä organisaatiosi it-tukea resetoimaan salasanasi.

Pahoittelemme tästä aiheutuvaa vaivaa.

Luona ei koskaan lähetä sähköposteja, jossa kysytään salasanoja, pankki- tai luottokorttitietoja tai pyydetään rahaa. Lisätietoja ajankohtaisista tietoturvauhkista Viestintäviraston sivustolta.

Lisätietoja: Anna Virrantaus, viestintä- ja markkinointijohtaja, Luona Oy, p. 050 468 7873.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?