Kiitos ihmisarvotyöstä turvapaikanhakijoiden aktivoimiseksi

Tapanilan Erä ja Luonan Luona Sport -yhteishanketta on kiitetty kahdensuuntaisen kotoutumisen tukemisesta. Maahanmuuttajien on vaikeampaa kotoutua Suomeen, jos suomalaiset eivät samalla kotoudu monimuotoisempaan Suomeen. Kahdensuuntaisessa kotoutumisessa tapahtuu molemminpuolinen sosiaalinen sopeutumisprosessi. 

Yhteishankkeessa kahdensuuntainen kotoutuminen käytännössä toteutuu siten, että Luonan vastaanottokeskuksissa asuvat miehet, naiset, äidit ja lapset liikkuvat yhdessä ns. kantasuomalaisten harrastajien kanssa, jolloin syntyy molemminpuolisia luontevia kohtaamisia, tutustumisia ja jopa ystävyyksiä.

Luona Sport -yhteishanke sai kiitosta luovuttamattomasta ihmisarvotyöstä turvapaikanhakijoiden aktivoimiseksi ääriryhmien ankarasta ja systemaattisesta vastustuksesta huolimatta. 

”Erityisen sydäntä lämmittävää tilaisuudessa oli Luonan saama kiitos, arvostus ja luottamus toimintaamme kohtaan ikävistä lehtikirjoitteluista huolimatta” kuvailee Luona Oy:n kehityspäällikkö Minna Nummi

Yhteishanke alkoi joulukuussa 2015 karatesta. Naisten ja lasten karate-kurssilla ja jumpparyhmissä on noin viitisenkymmentä osallistujaa. Myös miesten osallistujamäärät ovat vakiintuneet ja nyt muutamia harrastajia on mukana kantaväestön sekaryhmissä, jonne kaikki halukkaat ovat tervetulleita jatkamaan. Tapanilan Urheilukeskus on järjestänyt urheilun elämyspäiviä, jolloin turvapaikanhakijat ovat saaneet kokeilla erilaisia urheilulajeja seinäkiipeilystä keilaukseen.

Tapanilan Erän karateohjaavat vetävät tunteja myös Espoon Siikajärven vastaanottokeskuksen omassa liikuntasalissa. Toisissa vastaanottokeskuksissa aktiivisemmat asukkaat ovat vetäneet vapaaehtoisia treenejä toisille asukkaille ja toimineet yhdyshenkilönä karateasioissa.
Kahta miesten ryhmän harrastajaa on pyydetty Tapanilan Erän Karatejaokseen vapaaehtoiseksi ohjaajaksi syksystä lähtien.
 Naisten ryhmän jäseniä on käynyt eri kouluilla ja iltapäiväkerhoissa kertomassa matkastaan Suomeen.

”Liikkumisen, onnistumisen ja ryhmään kuulumisen ilo on ollut käsin kosketeltavaa ”, kertoo Tapanilan Erän varapuheenjohtaja Maija Laaksonen. ”Karate lajina on omiaan kehittämään henkistä tasapainoa ja itsetuntoa.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestivät tänä vuonna liikunta- ja nuorisotyöhön avustusta saaneille turvapaikka- ja kotouttamishankkeiden toimijoille tilaisuuden 23.5.2016. Luonan ja Tapanilan Erän yhteisessä puheenvuorossa kerrottiin yhteishankkeen tähänastisista tuloksista, onnistumisista ja haasteista. 

Lisätietoja
Minna Nummi, kehityspäällikkö, Luona Oy, p. 050 5027598
Maija Laaksonen, varapuheenjohtaja, Tapanilan Erä, p. 040 5437733

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?