Luona selvitti sote-päättäjien näkemyksiä: turvateknologialta toivotaan mukautuvuutta ja lisää älyä

Luona selvitti sote-alan päättäjien näkemyksiä ikäihmisten turvapalvelujen järjestämisestä kunnissa. Selvityksen perusteella näyttää siltä, että puhe käyttäjälähtöisyydestä alkaa vähitellen näkyä myös arjessa.

– Selvityksessämme nousi esiin, että erilaisia räätälöintimahdollisuuksia kaivataan nykyään älylaitteisiin lisää, Luonan kehityspäällikkö Ulla-Maija Junno kertoo.

Junnon mukaan on tärkeää huomioida yksilölliset tarpeet: vain yksi ja sama tarjottava ratkaisu ei riitä, vaan turvateknologian pitää mukautua erilaisten käyttäjien tarpeisiin.

– Turvateknologiaa tai älylaitteita käytetään vain, jos ne koetaan itselle sopiviksi, Junno sanoo.

Suomalaiset kunnat rahoittavat ikäihmisten turvateknologiapalveluja, ja käyttäjältä perityt maksut vaihtelevat kunnittain. Kunnilla on erilaisia kriteerejä siihen, millä perusteilla ikäihmiset saavat turvateknologiaa käyttöönsä. Tarjotun turvapalvelun sisältö ja laajuus vaihtelevat.

Älyä kaivataan lisää

Junnon mukaan näyttää siltä, että pelkästään passiiviset turvaratkaisut eivät useinkaan riitä. Passiivisia turvaratkaisuja ovat esimerkiksi hälyttävä ranneke tai ovivahti, joka reagoi, kun ovi avataan.

– Ikäihmiset ja kotihoidon työntekijät kaipaavat älykkäämpiä ratkaisuja. Teknologia mahdollistaa sen, että voimme toteuttaa erilaista ihmisen hyvinvoinnin seurantaa kuten aktiivisuuden tai terveydentilan monitorointia vaikkapa sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Muistisairauksien yleistymisen myötä räätälöitävyys esimerkiksi ovivahdin yksilöllisissä säädöissä tai erilaiset gps-paikantimet ovat jatkossa hyvin tärkeitä, Junno ennakoi.

Aiemmin monissa kunnissa oli tyypillistä, että turvapalvelut ulkoistettiin kokonaan. Nykyään ajatellaan, että kunnille saattaa olla hyötyä siitä, että rakennetaan erilaisia kumppanuusmalleja palvelujen tuotantoon.

Haluatko kuulla lisää älykkäistä ratkaisuista ikäihmisten turvapalveluiden järjestämiseen? Tule tapaamaan luonalaisia Kotihoito & palveluasuminen 2018 -tapahtumaan 20.–21.11., Clarion Hotel Helsinkiin. Katso tapahtuman ohjelma: https://www.professio.fi/kotihoito-palveluasuminen/

Luona selvitti kuntapäättäjien näkemyksiä ikäihmisten turvapalvelujen järjestämiseen syksyllä. Verkkokyselyn lisäksi hyödynsimme käytössä olevaa tietoa meneillään olevista hankkeistamme sekä kumppaniverkostomme näkemyksiä.

Lisää tietoa:

Ulla-Maija Junno, kehityspäällikkö, Luona Oy, puh. 050 395 0652

Aiheesta lisää blogissamme: Ikäihmisten toimivat turvapalvelut: kolme kokemusta jaettavaksi

Tutustu tarkemmin turvaintegraatioratkaisuihimme, ja lataa tästä esite.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?