Kuka olet ja mitä työtä teet Luonassa?
Olen Meri Tammenkoski ja melko tuore luonalainen, aloitin syyskuun puolessa välissä Luona Polun päihdepalveluissa Turussa.
Lue lisää:
Luona päihdepalveluiden toiminnasta Turussa.
Koulutukseltani olen sairaanhoitaja. Olen aikaisemmin työskennellyt päihdevieroituksen yksikössä Vantaalla ja myös akuuttipäivystyksessä Espoon Jorvin sairaalassa. Viime kesänä aloin miettiä, että haluaisin kokeilla jotain uutta, ja Luonan työpaikka tuli vastaan. Hain paikkaa, ja jo haastattelussa syntyi heti hyvä fiilis Luonasta. Tämä hyvä tunne on jatkunut, kun paikan sain ja aloitin työt. Olen myös alkanut asettua hyvin uuteen kotikaupunkiini.
Aiempi työpaikkani oli niin sanottu suljettu osasto, kun taas nyt Turussa tuotamme avopalveluita. Se tarkoittaa, että tapaamme asiakkaitamme täällä toimipisteellämme tai sitten käymme heidän kotonaan. Asiakasryhmä on kuitenkin samanlainen ja monet päihderiippuvaiset ihmiset kamppailevat samojen asioiden parissa, ovatpa sitten osastohoidossa tai avohoidossa.
Miten päädyit alalle ja mikä sinua työssäsi motivoi?
Molemmat vanhempani ovat sosiaalialalla – päihdetyössä ja perhetyössä – ja sillä varmasti oli vaikutusta myös omaan uravalintaani. Sekä sosiaali- että terveydenhuollon alat kiinnostivat, mutta lopulta valitsin lähihoitajan opinnot ja sen jälkeen jatkoin opiskeluja sairaanhoitajaksi.
Ajattelin aluksi, että haluaisin työskennellä lasten ja nuorten parissa. Olen valmentanut pieniä muodostelmaluistelijoita, ja sen kokemuksen myötä työ lasten kanssa tuntui tärkeältä ja kiinnostavalta. Opiskeluuni kuuluvien harjoitteluiden myötä minuun kuitenkin syttyi kipinä päihde- ja mielenterveystyöhön.
Haluan auttaa päihde- ja mielenterveysongelmien parissa painiskelevia ihmisiä. Monet heistä kokevat, että heillä on ikään kuin leima otsassa, josta on vaikea päästä eroon. Heillä on kokemus siitä, ettei heitä arvosteta tai kohdata aidosti, mikä satuttaa ihmisiä. Haluan osaltani olla luomassa sellaista kulttuuria, että heistäkin välitetään ihan samalla tavalla kuin kenestä tahansa muusta. Me työntekijät haluamme parantaa heidän arkeaan ja vaikutusmahdollisuuksiaan omaan elämäänsä. Halun muutokseen pitää tietenkin lopulta tulla ihmisestä itsestään, mutta jos sen löytäminen on vaikeaa, on meidän ammattilaisten tehtävä motivoida muutokseen.
Millaista työsi on Luona päihdepalveluissa Turussa?
Meillä on pieni tiimi, johon kuuluu itseni lisäksi palvelupäällikkömme Essi Virtanen, päihdelääkäri Pekka Tuomola sekä Niklas Ekebom tuetun asumisen palveluiden puolella. Lisäksi meillä on apunamme tuntityötä tekeviä ”keikkalaisia”, mikä on mukava lisä tiimiimme. Avasimme tosiaan päihdepalvelun Turkuun tänä syksynä, joten olen aluksi työskennellyt paljon toimistollamme, valmistellut työhön kuuluvia materiaaleja ja laittanut toimitilaa kuntoon. Tämä on ihan uusi yksikkö, joten monenlaista pientä järjesteltävää on ollut. Toki olemme tavanneet ensimmäisiä asiakkaitammekin ja aloittaneet työtä heidän kanssaan.
Meillä on palvelua myös nuorille. Emme tarjoa päihdevieroitusta alaikäisille, mutta kuntoutusmahdollisuuksia kyllä. Nuoret ovat asiakasryhmänä erilainen kuin aikuiset, ja heidän kanssaan tarvitaan erilaisia lähestymistapoja. Nuoria pitää motivoida päihteettömyyteen ja lisätä heidän tietoaan päihteiden haitoista. Elämään pitää löytää muutakin sisältöä ja näkymiä kuin päihteiden parissa pyöriminen. Perheen ja lastensuojelun kanssa tehtävä yhteistyö on tässä tosi tärkeää.
Toimintamme alussa olemme järjestäneet kahdet avoimet ovet, Turun kaupungin työntekijöille ja naapurustollemme tässä alueella. Tuntuu, että meidät on otettu tosi hyvin vastaan, ja moni on sanonut, että erityisesti kotiin tuotava vieroitushoito on tärkeä lisä Turun alueen päihdepalveluihin.
Olet uusi luonalainen. Millaisia kokemuksia sinulle on kertynyt Luonassa työskentelystä ensimmäisten viikkojen aikana?
Luonassa minulle on ollut uutta se, että olen saanut kehittää työtäni hyvin itsenäisesti. Aiemmissa töissäni kaupungin palveluksessa työ oli kovin hierarkkista, ja monesti tuntui, etteivät kehitysideat oikein edenneet. Täällä minua kuunnellaan, kun ehdotan uutta vaihtoehtoa tai kerron oman näkemykseni. Usein saan vastaukseksi, että ”Lähdetään kokeilemaan! Jos onnistuu, niin hienoa, ja jos ei, niin tehdään jotain muuta.”
Olen saanut paljon vastuuta, luvan kokeilla uusia asioita, eikä työtä tarvitse tehdä samoin kuin se on aina aiemmin tehty. Vaikka olen usein yksin toimistolla, ei minusta tunnu siltä, että teen työtäni yksin. Puhallamme kaikki yhteen hiileen ja saan tukea, kun sitä kaipaan.
Koen, että minut on otettu hyvin vastaan. Luonassa välitetään työntekijöistä ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Työtämme ja sen vaikuttavuutta seurataan ja mitataan monin eri tavoin, ja näen tämän hyvänä asiana. Tekemästäni työstä välitetään.
Miten päihdetyötä pitää tehdä, jotta se olisi tuloksellista?
Kaikki asiakkaat ovat tosi erilaisia ja heillä on omanlaisensa elämäntilanteet. Siksi yksilöllinen hoito on tärkeää. Ihmisten tavoitteet ovat erilaisia: osa haluaa lopettaa kokonaan, toinen vain jättää yhden päihteen pois. Ihmiset pitää kohdata arvostavasti, jotta heille jää sellainen olo, että heistä välitetään, halutaan oikeasti auttaa ja ohjata siihen, että elämänlaatu paranee. Me kuuntelemme, mikä kunkin ihmisen oma päämäärä on, ja teemme työtämme sen mukaisesti.
Avoimuus ja luottamuksen rakentaminen on tärkeää. Toivon, että ihmiset pääsisivät ennakkoluuloistaan päihdehoidon suhteen, jotta kynnys hakeutua palveluihin madaltuisi. Osa asiakkaistamme on hyvin syrjäytyneitä ja palveluihin tuleminen pitäisi olla erityisen helppoa.
Kun meidän tarjoamamme hoito päättyy, kannustamme ja ohjaamme ihmisiä muihin palveluihin eteenpäin. Näin asiakas ei jää tyhjän päälle.
Joku saattaisi sanoa, että mainitsemasi hoidon yksilöllisyys on hankalaa toteuttaa, vie aikaa ja on kallista. Mitä vastaat tähän?
Yksilöllisyys vaatii sote-alan ammattilaiselta rohkeutta kehittää omaa työtä, jotta jokainen asiakas tulee kohdatuksi yksilönä. Ei sen myöskään aina tarvitse olla mitään suurta tai vaikeaa. Jos jollekin asiakkaalle tekee hyvää keskustella, niin sitten jutellaan paljon. Toiselle vaikka jokin toiminnallinen työmuoto voi olla parempi, ja voimme harjoitella yhdessä vaikka ahdistuksen käsittelyn keinoja. Tärkeintä on tunnistaa, mikä tukee asiakasta parhaiten, ja tehdä sitä.
Kerro vielä lopuksi, miten olet asettunut uuteen kotikaupunkiisi!
No, kyllähän minulla oli vähän aluksi sellaista sisäistä vastarintaa muuttaa pois Espoosta ja asettua Turkuun, vaikka kaupunki olikin sinällään tuttu. Minä ja koirani olemme kuitenkin asettuneet tänne oikein hyvin. Eikä matka Espooseen käymään nyt niin pitkä ole. Olen innostunut tästä uudesta elämänvaiheesta ja tykkään Turusta!
Tutustu Luonan palveluihin.