Päättäjäraadissa keskusteltiin ja äänestettiin: ”Teknologia pelastaa kotihoidon – jos se toimii”

Luona osallistui Kotihoito & Palveluasuminen 2018 -tapahtumaan Helsingissä 20.–21.11.

Kotihoito & Palveluasuminen -tapahtumassa pidetyssä päättäjäraadissa myös yleisö sai osallistua ja kertoa keskustelijoille näkemyksiään. Mielipiteensä sai kertoa äänestämällä kännykkäsovelluksella, ja jokaiseen kysymykseen saatiin yli 120 vastausta.

Odotukset teknologiaa kohtaan ovat korkealla. Kysyttäessä pelastaako teknologia kotihoidon, enemmistö eli 42 prosenttia yleisöstä vastasi kyllä, ja 28 prosenttia uskoi näin tapahtuvan tulevaisuudessa. Pieni osa yleisöstä oli kovin synkkä näkemyksessään: neljän prosentin mielestä kotihoitoa ei pelasta enää mikään.

Professori Vappu Taipale kommentoi tulosta sanoen, ettei teknologia sinällään pelasta kotihoitoa, vaan siellä työskentelevät ihmiset. Teknologian tehtävä onkin tukea heidän työtään.

Tärkeimpänä teknologian tuomana mahdollisuutena kotihoidossa pidettiin palvelujen räätälöintiä. Tässä keskeistä oli panelistien mukaan myös palvelumuotoilu ja hyvä suunnittelu. Risto Kaikkonen Solitalta korosti myös järjestelmien ja tiedon avoimuutta erityisesti palveluiden vaikuttavuuden parantamiseksi sekä sen mittaamisen mahdollistamiseksi.

Suurimpana uhkana tai haittana pidettiin sitä, että teknologia ei toimi. Vanhustyön johtaja Anna Haverinen Oulusta painotti käyttöönoton hyvää suunnittelua ja ihmisten koulutusta. Myös inhimillisen kohtaamisen häviämistä pelättiin, mutta Vappu Taipale piti pelkoa turhana. Teknologia tulee väistämättä, ja Taipaleen mukaan jo vuosikymmeniä sitten pohdittiin, kumpi on tärkeämpi ”kauha vai kännykkä”.

Timo Koistinen Luonasta veti yhteen keskustelun toteamalla luottavansa soteälyyn, jolla tehdään sote-ammattilaisista entistä ”soteälykkäämpiä” – siis tehokkaampia ja vaikuttavampia ikäihmisten palveluiden tuottajia. Soteäly syntyy, kun yhdistetään inhimillinen kokemus ja ammattitaito uusimpaan teknologiaan ja datan hyödyntämiseen.

Kotihoito & Palveluasuminen 2018 -tapahtuman päättäjäraadin puheenjohtajana toimi Luonan digitaalisista palveluista vastaava Timo Koistinen, ja raadissa olivat mukana professori Vappu Taipale, vanhustyönjohtaja Anna Haverinen Oulusta sekä terveys- ja hyvinvointiosaamisen johtaja Risto Kaikkonen Solita Healthista.

Löydät tapahtuman keskustelua Twitteristä tunnisteella #kotihoitojapalveluasuminen ja soteälystä tunnisteella #soteäly.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?