Suomen kieltä opiskellaan läpi kesän Luonan vastaanottokeskuksissa

Suomen kielen opetusta on aiemmin järjestetty vapaaehtoisvoimin vastaanottokeskuksien täysi-ikäisille asukkaille osana työ- ja opintotoimintaa, joilla edistetään turvapaikanhakijoiden omatoimisuutta ja itsenäistä pärjäämistä. Maahanmuuttovirasto antoi toukokuussa uuden ohjeistuksen, jonka mukaan suomen kielen opetusta on järjestettävä pääasiassa vastaanottokeskuksen työntekijöiden toimesta. 

Luonan vastaanottokeskuksissa opiskellaan suomen kieltä innokkaasti myös läpi kesän. Opetusta antavat kasvatus- ja opetusalan opiskelijat sekä suomen kielen opettajat, joita Luona on palkannut kesäkaudeksi yhdenmukaistamaan suomen kielen opetuksen laatua. Luonassa on käytössä SKYOPE-opetusohjelma, joka on laadittu erityisesti turvapaikanhakijoiden suomen kielen opetukseen. 

“Meille on tärkeätä olla osaltamme lisäämässä tulevien opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten osaamista ja ymmärrystä turvapaikanhakijoiden kotiuttamis -ja kotouttamistyössä,” tähdentää Luona Oy:n kehityspäällikkö Minna Nummi. “Samalla kannamme kortemme kekoon nuorten aikuisten työllistämisessä.” 

Lämpimästi tervetuloa suomen kielen opettajat Anni Jurvanen ja Suvi Rinkinen sekä ohjaaja-opettajat Waltteri ImmonenTuulia Keinänen,  Katju LehtolaPilvi-Leena PeltomäkiRasmus RajasaloEmmi SeppäläSatu TahvanainenAntti Tuominen ja Sara Vainikka. Tiimin työtä koordinoi suomen kielen opettaja Rosa Anttila.

Ohjaaja-opettajien päätehtävänä on opettaa suomen kieltä turvapaikanhakijoille. Suomen kielen opettajat laativat tuntisuunnitelmat ja oppimateriaalit. He osallistuvat myös luku-ja kirjoitustaidon alkukartoituksiin ja arviointiin sekä pitävät asukkaille päivystys- ja neuvonta-aikoja avoimet ovet -periaatteella. Ensimmäiset työviikot ovat takana.

Turvapaikanhakijat etenevät suomen kielen opinnoissaan SKYOPE-portaita pitkin. Nyt lomailevat vapaaehtoiset jatkavat syksyllä arvokasta työtään turvapaikanhakijoiden suomen kielen taitojen edistämiseksi esimerkiksi läksy- ja keskusteluapuna. Toivotamme myös uudet vapaaehtoiset tervetulleiksi mukaan. Suomen kielen käytännön harjoitusta ei ole koskaan liikaa.

Lisätietoja: Minna Nummi, kehityspäällikkö, Luona Oy, p. 050 5027593

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?