Taina Lehtola

Sairaanhoitajan monipuolinen työ

Missä tehtävissä olet ollut Luonalla?

Tulin Luonalle töihin keväällä 2016. Aluksi työskentelin henkilöstövälitysfirman kautta. Ensimmäinen vuosi meni sairaanhoitajana kierrellen eri vastaanottokeskuksia. Toukokuussa 2017 aloitin työt Luonan terveysneuvonnassa.

 

Millaista on sairaanhoitajan arki vastaanottokeskuksessa verrattuna terveysneuvontaan?

Molemmat työt pitävät sisällään hoidon tarpeen arviointia. Sairaanhoitajan työ vastaanottokeskuksessa on moniammatillista ja -kulttuurista työtä. Tyypillinen työpäivä koostuu akuuttivastaanotosta aamuisin, iltapäivällä on ajanvarausaikoja ja paperityötä. Työ vaatii erinomaista tilanteiden hallintaa ja ammattimaisuutta. Yleensä pelkkä kuuntelu ja itsehoitoon opastaminen kantaa pitkälle. Työ on rajoitettua, asiakkaille pystyy tarjoamaan vain vastaanottolain mukaisen välttämättömän hoidon.

Terveysneuvonta eroaa vastaanottokeskuksen työstä siinä, että asiakasta ei tavata kasvokkain. Työ on puhelimitse tapahtuvaa hoidon tarpeen arviointia. Puheluita tulee paljon kotisairaanhoidosta, eri vastaanottokeskuksista ja tavallisilta kansalaisilta, erityisesti lapsiperheiltä. Haastavinta tässä työssä on se, että ei näe asiakasta, joten pitää luottaa hänen kertomaansa ja toimia sen pohjalta. Terveysneuvonnassa pitää hallita monta eri ohjelmaa, ja asioiden kirjaaminen ylös pitää olla sujuvaa. Tässä työssä korostuu asiakaspalveluhenkisyys ja kyky tehdä nopeasti ratkaisuja, sillä puheluita tulee vuoron aikana noin 60–80 jokaiselle hoitajalle. Myös oma elämänkokemus ja kyky lukea rivien välistä auttaa työssä.

Molemmissa tehtävissä meidän erityinen oma työtapamme eli niin sanottu #luonaote näkyy ammatillisuutena kaikissa tilanteissa. Ammatillisuus liittyy vahvasti työntekijän tunneälyyn ja kykyyn säilyttää oma rauhallinen olemus myös haastavissa tilanteissa.

 

Mikä on ollut palkitsevinta molemmissa tehtävissä?

Palkitsevinta työssä on se, että asiakas on tyytyväinen. Myös kollegoiden ja esimiehen tuki on ollut tärkeätä – jokaisessa uudessa paikassa minut on otettu lämmöllä vastaan. Molemmissa tehtävissä on myös hienoa huomata työkavereiden eri vahvuuksia, joita pystyy hyödyntämään tiimissä.

 

Mitä olet oppinut tehtäväkierroista?

Tehtäväkierrot ja eri toimipisteiden välillä liikkuminen ovat pitäneet työn mielekkäänä. Tehtäväkierrot ovat opettaneet minua reflektoimaan omaa työtä eri tavalla, uusista näkökulmista.

Kuka olen?

NimiTaina Lehtola KoulutusUrheiluhieroja, lähihoitaja/ensihoito, sairaanhoitaja, ravitsemusalan koulutuksia. HarrastuksetKoirat Dani ja Lady, lapsenlasten kanssa puuhailu.

Luitko jo nämä?

Tilaa uutiskirje