Harjoittelu vastaanottokeskuksessa opetti yhteistyön voimaa

Opiskelen sosionomiksi Laureassa, ja opintoihini kuuluu kolme 10 viikon harjoittelujaksoa. Kun ensimmäisen harjoittelupaikan hakeminen tuli ajankohtaiseksi, mietin pitkään, missä sen haluaisin suorittaa. Sosiaalialan kenttä on laaja ja mahdollisuudet monipuoliset. Tuntui vaikealta valita itseäni eniten kiinnostava paikka, joka tulevaisuudessa palvelisi mahdollisesti väylänä työelämään.

Oma henkilökohtainen kiinnostuksen kohteeni on ollut monikulttuurinen työ. Tällä hetkellä se on maailman pakolaistilanteen myötä hyvin ajankohtainen ala. Ilahduin suuresti, kun sain mahdollisuuden suorittaa harjoitteluni Luonan ylläpitämässä Siikajärven vastaanottokeskuksessa. Mielestäni se tarjosi hyvän mahdollisuuden nähdä turvapaikanhakuprosessi kokonaisuudessaan sekä tutustua sitä koskeviin palvelujärjestelmiin laajemmin. Samalla se tarjosi minulle näköalan yksityiseen sosiaalialan palveluita tuottavaan yritykseen. Tämäkin on erittäin ajankohtaista varsinkin nyt sote-uudistuksen myötä.

Suoritin harjoittelujaksoni Siikajärven vastaanottokeskuksen ohjaustiimissä osallistuen kaikkiin mahdollisiin töihin, mitä siellä toimivat työntekijät tekevät. Koska asukkaat ovat elämäntilanteidensa takia haastava asiakasryhmä, oli mahtavaa huomata, kuinka ohjaustiimistä myös kiireen keskellä löytyi yhdessä tekemisen voimaa. Vaikeistakin tilanteista selvittiin yhteistyön ja positiivisen asenteen avulla.

Pääsin osallistumaan työn lisäksi myös muun muassa Luonan lääketieteellisen johtajan Pekka Tuomolan vetämään työnohjaukseen ja ohjaustiimin kehityspäivään. Uskon, että opin harjoittelupaikallani valtavan paljon, ja tätä oppia pystyn myös tulevaisuudessa hyödyntämään.

Lopuksi haluaisin vielä sanoa kiitos ohjaajalleni Emilialle. Hän opetti minulle työotteen, jolla tehdään työtä tehokkaasti ja ratkaisukeskeisesti, mutta pilke silmäkulmassa. Ja kiitos ohjaustiimille ja koko Siikajärven moniammatilliselle henkilökunnalle, joka otti minut avoimesti ja ystävällisesti vastaan. Kiitos myös Luonalle, joka mahdollisti minulle tämän hyvin opettavaisen kokemuksen. Toivottavasti tämä oli vasta Luona-polkuni alku!

Kesäterveisin,

Tia Länsitie
sosiaalialan opiskelija, Laurea-ammattikorkeakoulu

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?