Kohtuullista olisi oma koti

Juhannus on käsillä. Useimmat meistä suunnittelevat juhannuksen viettoa. Grillataanko kotona, kesäpaikalla tai ystävien luona? Juhannuksen aika tulee myös asunnottomille ja asunnottomuuden uhkan alla oleville. Miten he suunnittelevat tai viettävät keskikesän juhlaa?

Olisi kohtuullista, että meillä kaikilla olisi oma koti. Oman järkevän hintaisen vuokra-asunnon saaminen ei ole helppoa etenkään pääkaupunkiseudulla. Kaupunkien omiin vuokra-asuntoihin on tuhansien hakijoiden jono. 

Kaikille turvapaikanhakijoiden kanssa toimiville on selvää, että uusien kansalaistemme nopea ja tehokas kotoutuminen suoraan työelämään – eikä sosiaaliturvaan – on yhteiskunnallisesti tärkeää. Päivittäisen työmme tavoitteena on yhteiskunnassa aktiivinen ja vaikuttava henkilö. Mikäli yksittäinen tavoite toteutuu, säästää yhteiskunta selvää rahaa. Oma koti on ensisijaisen tärkeää, jotta kukin meistä kykenee olemaan osa yhteiskuntaa, vaikuttamaan, käymään töissä ja olemaan lähimmäinen. Ihmisen hyvinvointi perustuu näihin asioihin.

Hyvä kotoutuminen tai integroituminen lähtee yksilön oman motivaation kautta. Joskus motivaation löytämiseen tarvitaan apua. Motivaatio auttaa rakentamaan omaa elämää ja oma koti antaa tälle rakennukselle perustukset. On tärkeää huolehtia siitä, että meillä kaikilla on mahdollisuus uskoa huomiseen ja rakentaa tulevaisuuttamme tukevasti oman kodin ympärille.

Myös asunnon vuokraus pohjaa luottamukseen. Vuokramarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien luottamuksen lisääminen on tärkeää. Asumisen CV on vuokralaisen oma asumisen ansioluettelo kaikille kunnan osoittamille Luonan asiakkaille – myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille pakolaisille sekä kantasuomalaisille asunnottomille. Uskomme, että asumisen CV auttaa oman kodin löytämisessä.

Viimeisen vuoden aikana Luona on löytänyt noin 150 asunnottomalle oman kodin. Tälläkin hetkellä väliaikaisasunnossa Luonan tuen turvin asuu lähes 2500 asunnottomuuden uhkan alla olevaa henkilöä. Heistä reilut 2000 asuu Luonan vastaanottokeskuksessa. Tavoitteenamme on saattaa heidät itsenäiseen asumiseen omassa kodissa.

Me luonalaiset toivomme, että jokainen ihminen saa viettää juhannusta kukin omalla tavallaan. Mielellään kotona, jos niin haluavat.

Kirjoittaja on Marko Sivula, kiinteistöjohtaja, Luona Oy, p. 040 731 8366, Twitter @MarkoSivula

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?