Mistä löytyy hyvä työssä viihtymisen salaisuus?

Kiireen keskellä on hyvä joskus pysähtyä pohtimaan mistä saa virtaa ja vinkkejä omaan työssä viihtymiseen ja jaksamiseen. Psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, kirjailija ja työyhteisötaitojen kouluttaja, Ben Furman, on tulossa puhumaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnattuun Luona Afterwork -tapahtumaan tammikuussa. Silloin ytimessä ovat työpaikan hyvä henki ja ammatillisen intohimon voima.

Ben Furmanin mukaan hyvä joukkuehenki ja rakentava kommunikaatio ovat keskeisessä roolissa kun organisaatioissa halutaan edistää ja vaalia työviihtyvyyttä. Haastattelimme Furmania aiheen tiimoilta ja hän nosti esiin ajatuksia avartavia pointteja työviihtyvyyden edistämiseksi.

Sote-ala on murroksessa ja työntekijät kokevat jatkuvaa muutospainetta. Miten erilaiset muutostilanteet vaikuttavat työntekijään ja miten ne heijastelevat koko työyhteisöön?

Muutostilanteiden keskellä suurin haaste työyhteisölle on epätietoisuudessa eläminen. Totuus on kuitenkin se, että aina edes työnantaja ei tiedä, mitä muutos tuo tullessaan. Epätietoisuus saattaa aiheuttaa työntekijässä ahdistusta, stressiä ja riittämättömyyden tunteita, joista voi seurata kitkaa ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa.

Millaiset asiat edistävät työssä viihtymistä työyhteisössä? Entä estävät?

Riippuu paljon työyhteisöstä, jokaisessa paikassa on omanlaisensa porukka ja heillä on erilaiset käsitykset viihtyvyydestä. Yleisesti ottaen onnistumisen ilon kokeminen yhdessä ja yksilöinä tuo virtaa työpäiviin ja luo joukkuehenkeä. Myös työkavereiden kehuminen on hyvä tapa edistää viihtymistä. Epävarmuus tulevasta, selän takana puhuminen tai väärinkäsitykset luonnollisesti voivat heikentää tilannetta.

Mitkä ovat työntekijän omia keinoja edistää työssä viihtymistä?

Rakentava sävy on hyvä keino, sillä rakentavan kommunikaation tarve korostuu organisaation muutostilanteissa. Tätä voi myös treenata erilaisten harjoitusten avulla: voi miettiä, millä tavoilla asiat voi sanoa ja mikä tyyli istuisi parhaiten omaan porukkaan.

Myös konfliktien hallinta ja niiden purkaminen edistävät työyhteisön hyvää ilmapiiriä. Joskus tilanteisiin voi orientoitua yhdessä vaikkapa leikillisten harjoitusten avulla. Ne auttavat oivaltamaan, miten vastaan tulevia tilanteita voisi ratkaista hyvässä yhteishengessä.

Mitkä ovat tärkeimmät työviihtyvyyttä ja rakentavaa kommunikaatiota edistävät asiat?

Olemme sosiaalipsykologi Tapani Aholan kanssa kehittäneet Tuplatähti-konseptin, joka kiteyttää ratkaisukeskeisen johtamisen ja toimintakulttuurin periaatteet. Tuplatähti koostuu sinisestä ja keltaisesta tähdestä. Sininen tähti nostaa esiin työyhteisön voimaannuttavat elementit eli arvostuksen, hauskuuden, onnistumisen ilon ja välittämisen. Tuplatähdestä kerron lisää sitten Luonan tapahtumassa.


Työpaikan hyvä henki puhuttaa Luona AfterWork -tapahtumassa 15.1.2019

Oletko sote-alan ammattilainen ja kiinnostuit Ben Furmanin ajatuksista? Lisää oivaltavia näkökulmia työilmapiirin kehittämiseen saat Luona Afterwork -tapahtumassa tammikuussa. Tule mukaan kuulemaan Ben Furmanin puheenvuoro livenä ja vaihtamaan ajatuksia alan kollegoiden kanssa. Saat uusia ideoita ja konkreettisia työkaluja hyvän hengen luomiseen työyhteisössäsi.

Ilmoittaudu mukaan Luona Afterwork:iin! Paikkoja on rajoitetusti.

Luona Afterwork | Ben Furman & työviihtyvyydestä huolehtiminen

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?