Sosiaalityöhön Luonaan

Sosiaalityöntekijä ja sosionomi yksityisessä yrityksessä – millaista työ on?

Monelle sosiaalialan ammattilaiselle yksityinen sektori ei ole yhtä tuttu kuin perinteisemmät työnantajat eli kunnat, kaupungit, järjestöt, sairaalat tai muut julkisyhteisöt. Tällä sivulla kerromme, millaista on olla sosiaalialan töissä Luonassa, ja miten meillä sosiaalityötä ja sosiaaliohjausta tehdään. Tutustu myös sivun lopussa oleviin usein kysyttyihin kysymyksiin!

Millaista sosiaalityö ja sosiaaliohjaus Luonassa ovat?

Luonan sosiaalialan ammattilaisten työyhteisö on ollut olemassa vasta joitain vuosia. Kehitymme jatkuvasti, ja kasvatamme meille sosiaalityön perinnettä ja kulttuuria. Viime aikoina meillä on korostunut tarve kehittää sosiaalityön osaamistamme vahvan sosiaaliohjauksemme rinnalle. Asiakkaidemme ongelmat ovat jatkuvasti monisyisempiä, ja meidän tulee pystyä vastaamaan heidän tarpeisiinsa – tähän tarvitsemme laaja-alaista ja moniammatillista osaamista.

Luonassa on töissä yli 70 sosiaalialan ammattilaista. Heidän koulutuksensa tai työnimikkeensä on tyypillisesti esimerkiksi sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä tai sosionomi. He työskentelevät maahanmuuttotyössä vastaanottokeskuksissa, perhetyössä, päihdetyössä ja asumispalveluissa sekä ikäihmisten ohjauksessa ja neuvonnassa.


Meillä on jatkuvasti auki uusia työpaikkoja sosiaalialan ammattilaisille. Voit tutustua avoimiin työtehtäviimme tai lähettää avoimen hakemuksen rekry-sivuillamme!

Vastuullisuus ja ettiset periaatteet Luonan sosiaalityössä

Asiakaslähtöisyys on kantava arvo ja arjen työn todellisuus Luonan sosiaalityössä. Työmme keskiössä on apua tarvitseva ihminen. Vahvistamme asiakkaan elämänhallintaa ja autamme häntä ottamaan itse oman elämänsä ohjakset käsiinsä. Teemme valintoja ja päätöksiä asiakaslähtöisesti, kunkin asiakkaan tarpeen mukaan. Pidämme huolta siitä, että ihminen saa hänelle kuuluvat palvelut. Työskentelemme niiden sopimusten puitteissa, mitä olemme meiltä palvelua tilaavan kunnan tai muun organisaation kanssa sopineet. Kohtaamme jokaisen ihmisen yksilöllisesti ja tasaveroisesti arjen työssämme päivittäin.

Toimintamme perustana ovat Luonan arvot; inhimillinen, rohkea, ammatillinen ja luottamuksen arvoinen. Arjen toimintaamme määrittävät lisäksi #luonaote -toimintakulttuuri sekä Luonalaisen eettiset toimintaperiaatteet, jotka on valmisteltu osana vastuullisuustyötämme.

Sote-alan ammattilaisina meidän luonalaisten tulee luottaa ammatilliseen osaamiseemme, työyhteisön tukeen, työkokemukseemme ja näkemykseemme. Näiden avulla meidän on aina pyrittävä löytämään eettisesti kestävin ratkaisu kussakin tilanteessa asiakkaamme parhaaksi. Luonalaisen eettiset periaatteet tukevat tätä päivittäistä pohdintaa ja auttavat meitä rakentamaan luottamusta asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Luonalaisten sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työtä ohjaavat osaltaan myös Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan ETENEn valmistelemat eettiset suositukset sosiaali- ja terveysalalle.

Sosiaalityön harjoitteluun meille – miten toimia?

Kiinnostaako harjoittelu Luonassa? Haluaisitko perehtyä harjoittelussasi maahanmuuttotyöhön vastaanottokeskuksessa, asumispalveluihin, päihdepalveluihin tai perhetyöhön, tai kiinnostaisiko ikäihmisten palveluohjaus?

Luona tekee yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Meillä on monipuolisia harjoittelujaksoja ja kesätyömahdollisuuksia. Haluamme tarjota alan opiskelijoille mahdollisuuden tutustua meihin ja nähdä, millaista työ on kasvavassa ja kehittyvässä sosiaali- ja terveydenhoitoalan yrityksessä.

Luonassa on vuosittain töissä lukuisia opiskelijoita, jotka suorittavat sosiaalityön tai sosionomin opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua meillä. Luonassa harjoittelussa työskennelleet opiskelijat ovat tehneet meille myös monia opinnäytetöitä, ja teemme yhteistyötä mielellämme.

Luona tekee yhteistyötä kaikkien pääkaupunkiseudun suurimpien sosiaalialan oppilaitosten kanssa.

Kysy lisää Luonan henkilöstöjohtajalta Marjut Kelloniemeltä: puh. 044 331 7262 tai marjut.kelloniemi@luona.fi.

Sosiaalialan ammattilaisen palkka ja työsuhde-edut Luonassa

Olemme sitoutuneet yksityisen sosiaalialan työehtosopimukseen ja maksamme sen mukaista palkkaa. Lisäksi tietyissä tehtävissä käytämme saatavuusharkintaa palkkaa määrittäessä. Sosiaalialan työtehtävien palkkaus Luonassa vaihtelee työkuvasta ja vastuusta riippuen noin 2 300–4 000 euron välillä.

Henkilöstöetuina meillä Luonassa on esimerkiksi:

  • Kattava työterveyshuolto
  • Kulttuuri- ja liikuntaseteli
  • Laaja vapaa-ajan tapaturvamakuutus kaikille työntekijöille
  • Työnohjaus, jolla tuetaan työssä jaksamista – Luonassa toimii vuosittain noin 10 työnohjausryhmää, joissa reflektoidaan omaa työtä ja kehitetään taitoja työn rajaamiseen.
  • Etätyömahdollisuus
  • Sairaan lapsen hoitopalvelu

Luonan sosiaalialan työntekijät arvostavat ammatillisen esihenkilön antamaa tukea. Lisäksi moni sosiaalialan ammattilainen arvostaa Luonan joustavuutta työnantajana. Meillä ajatellaan, että ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia ja saattavat muuttua joskus yllättäenkin. Siksi myös työtehtävämme joustavat ja taipuvat niin, että jokaisen elämä jatkuu niin töissä kuin siviilissä. Tarjoamme erilaisia mahdollisuuksia etätyöhön sekä muun muassa sairaan lapsen hoitopalvelua sitä tarvitseville luonalaisille.

Millaista Luonassa on olla töissä? Tutustu luonalaisiin ja luonalaisten uratarinoihin!

Lue lisää luonalaisista sosiaalialan ammattilaisista, heidän työstään, sen sisällöistä ja urapolusta Luonaan.

Mitä asiakkaat ajattelevat meiltä saamastaan palvelusta

Meille on tärkeää tietää, miten apua tarvitsevat ihmiset kokevat meiltä saamansa palvelun. Mittaamme palvelua saavien ihmisten tyytyväisyyttä palveluumme vuosittain, ja kerromme tuloksista vastuullisuuskatsauksessamme.

Vuonna 2020 selvitimme tilapäismajoituksen ja tuetun asumisen asiakkaiden sekä vastaanottokeskusten asukkaiden tyytyväisyyttä kyselytutkimuksilla. Vastausten keskiarvo oli 4,3 (asteikolla 1–5, jossa 5 on paras arvosana).

Ikäihmisille suunnattujen palveluidemme asiakastyytyväisyyttä seurattiin kyselytutkimuksella sekä meille soittavien ihmisten älypuhelimeen lähetettävällä kyselyllä, johon vastataan tekstiviestillä. Saamissamme vastauksissa suositteluindeksin eli NPS-mittauksen arvosana oli 70, ja asiakastyytyväisyyttä mittaavan CSAT-mittauksen arvosana oli 90.

Usein kysytyt kysymykset sosiaalityöntekijän ja sosiaaliohjaajan työstä ja Luonasta

Millaisia työtehtäviä Luonassa on sosiaalialan työntekijöille?

Luonassa työskentelee sosiaalityöntekijöitä vastaanottokeskuksessa maahanmuuttajien parissa. Lisäksi vastaanottokeskuksien tiimeissä työskentelee sosiaaliohjaajia. Luonan päihdepalveluissa, asumispalveluissa ja perheipalveluissa työskentelee sosiaaliohjaajia, samoin kuin ikäihmisten palveluohjauksessa.

Paljonko Luona maksaa sosiaalialan ammattilaisille palkkaa?

Maksamme yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Lisäksi käytämme palkan saatavuusharkintaa tietyissä työsuhteissa. Sosiaalialan työtehtävien palkkaus Luonassa vaihtelee työkuvasta ja vastuusta riippuen noin 2 300–4 000 euron välillä. Tutustu myös henkilöstöetuihimme.

Millaisia urapolkuja tai kehittymismahdollisuuksia Luona tarjoaa alan ammattilaiselle?

Haluamme tarjota luonalaisille mahdollisuuden laajentaa ja kehittää osaamistaan yrityksen sisällä. Meillä on käytäntönä laittaa avoimet työpaikat ensin sisäiseen hakuun. Lisäksi tarjoamme mielellään luonalaisille mahdollisuuden työkiertoon, kun työkaveri on määräaikaisesti pois esimerkiksi perhevapaan tai opiskelun vuoksi. Tutustu työkiertoon sivuillamme olevassa artikkelissa!

Lue artikkeli: Työkierrolla luonalaiseksi moniosaajaksi

Tuemme tutkintoon tähtäävää opiskelua, jonka avulla voi pätevöityä uusiinkin työtehtäviin. Luona antaa mahdollisuuden käyttää jopa neljä palkallista työpäivää vuodessa tutkintotavoitteiseen opiskeluun kahden vuoden ajan opintojen alkamisesta.

Onko vastuullista olla yksityisessä sote-yrityksessä töissä, käyttääkö Luona ihmisten hätää hyväkseen? Millaista apua sosiaalipalvelua tarvitseva ihminen yksityiseltä saa?

Yrityksen tulee aina olla kannattava, muuten se ei voi toimia, työllistää eikä investoida toiminnan ja palveluiden kehittämiseen. Luona on kannattavasti toimiva yritys, mutta liiketoiminnan tuottama kate ei ole asiakkaidemme saamasta palvelusta pois. Tavoitteemme on olla tilaaja-asiakkaan kumppanina myönteinen muutosvoima, jotta ihminen saa tarvitsemaansa apua ja samalla yhteisiä varoja käytetään fiksusti. Täytyy myös muistaa, että myös kunnalliset toimijat tai järjestöt saattavat tuottaa joitain palvelujaan voitollisesti ja samaan aikaan toiset palvelut voivat olla vähemmän kannattavia.

Lue lisää siitä, millaista yhteistyötä Luona tekee Helsingin kaupungin Lännen aikuisten sosiaalityön kanssa.

Millaisia henkilöstöetuja Luonassa on?

Meillä on kattavat henkilöstöedut, joihin kuuluu esimerkiksi laaja työterveyshuolto, liikunta- ja kulttuurietu, laaja vapaa-ajan vakuutus sekä koulutusmahdollisuuksia ja työnohjausta. Lue lisää eduistamme tältä sivulta: Henkilöstöedut Luonassa

Kuka Luonan omistaa, ja mikä yrityksen liikevaihto on?

Luona on 100 % kotimaisesti omistettu yritys. Luonan omistavat 8 prosenttia yhtiön avainhenkilöt ja 92 prosenttia Bravedo Oy. Bravedon omistavat pääomasijoittaja Nordic Mezzanine ja työeläkeyhtiö Elo (12,5 %) sekä sen toimiva johto ja työntekijät (87,5 %).

Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 46,3 miljoonaa euroa ja käyttökate 0,98 miljoonaa euroa. Lue sivuiltamme lisää Luonan liikevaihdosta, omistuspohjasta ja hallituksen jäsenistä.

Paljonko Luona tekee liiketoiminnallaan voittoa, ja mihin rahat käytetään?

Vuonna 2020 Luonan liikevoitto oli hieman alle miljoona euroa (0,98 MEUR). Emme ole viimeiseen kolmeen vuoteen maksaneet omistajillemme osinkoa, vaan investoineet liiketoiminnan kehitykseen. Luonan verojalanjälki sekä taloudellisen hyödyn jakautuminen esitellään vastuullisuuskatsauksessamme. 

Luona kertoo vastuullisuuskatsauksessaan läpinäkyvästi verojalanjälkensä sekä yrityksen tuottaman liikevoiton määrän ja sen, mihin voitto käytetään.

Saako apua tarvitseva ihminen varmasti Luonasta niitä sosiaalipalveluita, mitä hänelle kuuluu?

Sosiaalialan ja terveydenhuollon ammattilaisina meillä on Luonassa vastuu pitää huolta siitä, että apua tarvitseva ihminen saa hänelle kuuluvat palvelut. Toimimme niiden sopimusten puitteissa, mitä olemme meiltä palvelua tilaavan kunnan tai muun organisaation kanssa sopineet.

Millainen yritys tänä päivänä olette? Onko Luonan toiminta laadukasta ja oikeudenmukaista?

Olemme viimeisten vuosien ajan kehittäneet Luonan arvoja, johtamisjärjestelmää, esihenkilötyötä sekä vastaanottokeskustyötämme systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Strategiamme mukaan haluamme olla vastuullisin kumppani luonalaisille, asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille. Vastuullisuustyössämme seuraamme ja raportoimme tuottamamme palvelun laatua ja asiakkaiden kokemusta ja tyytyväisyyttä jatkuvasti ja systemaattisesti. Voit lukea niistä tarkemmin Vastuullisuus-sivultamme.

Mistä kaikki alkoi – miksi Luonassa tehdään sosiaalityötä ja sosiaaliohjausta

Luonan työn keskiössä on apua tarvitseva ihminen. Olemme onnistuneet, kun hoitoa, tukea tai apua tarvitsevat kokevat, että toiminta on laadukkaampaa ja kun he tulevat kuulluksi ja autetuksi.

Luona aloitti toimintansa vuonna 2014 asunnottomien kriisimajoituksella ja tuetun asumisen palveluilla. Merkittävä hetki työmme alkumetreillä oli kuitenkin vuosi 2015, jolloin perustimme ensimmäiset vastaanottokeskukset. Tuolloin luonalaisten määrä kasvoi poikkeusoloissa parissa kuukaudessa alle kymmenestä lähes 250:een. Mullistus oli suuri ja sitä seurasi systemaattinen ja pitkäjänteinen Luonan arvojen, johtamisjärjestelmän, esimiestyön sekä vastaanottokeskustyön kehittäminen.

Me emme pysähdy, vaan Luonan sosiaalityö kehittyy edelleen. Meille on ollut erityisen tärkeää kehittää yrityksen vastuullisuutta, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä ja rakentaa mainettamme alan ammattilaisten keskuudessa faktoihin perustuen.

Me Luonassa uskomme, että myös yksityisiin sote-alan yrityksiin tarvitaan sosiaalialan ammattilaisten monipuolista osaamista. Työskentelemme päämäärätietoisesti ja suunnitelmallisesti ja haluamme tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia palveluita. Meille on tärkeää tehdä yhteistyötä kuntien kumppanina ja tukea sote-palvelujen järjestäjiä. Tähän tarvitsemme sosiaalialan ammattilaisten ammattitaitoa – ja moniammatillista yhteistyötä koko Luonan työyhteisön kesken.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?