Luona logo

Janica Bah

Luonan perheohjaaja Janica Bah on sosiaalialan kokenut ammattilainen, jonka työura Luonassa alkoi vastaanottokeskustyössä. Hän kokee asiakastyön palkitsevaksi, mutta nauttii myös uuden kehittämisestä.

Miten olet päätynyt Luonaan töihin?

Aloitin työt Luonan vastaanottokeskuksissa opintojeni ohessa vuonna 2017. Parin kuukauden keikkatyön jälkeen sain määräaikaisen pestin Nihtisillan vastaanottokeskukseen, jossa työskentelin ohjaustiimissä ja myöhemmin myös yhtenä ohjaustiimin vuorovastaavana.

Vastaanottokeskuksen ohjaustiimi on tietynlainen koko talon sydän, se pitää toimintaa pystyssä, arkea pyörimässä ja on aina saatavilla ja läsnä.

Vuonna 2019 sain Robert Huberin tien vastaanottokeskuksesta vakituisen työn. Työn ja tiimin vaihto oli minulle iso ammatillisen kasvun paikka. Vastaanottokeskuksen toiminta oli muutoksessa, ohjaustiimeissä vahvistui itseohjautuvuuden merkitys ja meille tuli uutena palveluna turvapaikanhakijoiden transit-toiminta. Lähdin transit-toiminnan kehitystyöhön mukaan ja myöhemmässä vaiheessa toimin transit-vastuuohjaajana, jolloin työskentelin tiiviissä yhteistyössä Maahanmuuttoviraston tilannekeskuksen ja muiden vastaanottokeskuksien kanssa liittyen asiakassiirtoihin.

Tässä kohtaa valmistuin, ja alkoi tuntua siltä, että halusin jotain uutta. Hain Luona Polun perheohjaajan paikkaa, jossa aloitin vuoden 2021 tammikuussa.

Millainen koulutuspolku sinulla on ollut, ja mitä teit ennen Luonaan tuloa?

Olen alunperin lähihoitaja, ja ollut kunnalla vammaistyössä sekä polikliinisessä opetuksessa lasten ja nuorten parissa. Sitten lähdin Laureaan opiskelemaan rikosseuraamusalan sosionomiksi. 

Maahanmuuttajien kanssa tehtävä työ on aina kiinnostanut. Halusin lähteä sitä kokeilemaan, ja siksi hain erilaisia keikkalaispaikkoja jo ennen valmistumista – se vei sitten mennessään.

Työskentelet Luona Polussa perheohjaajana. Mitä sinun työsi pitää arjessa sisällään? 

Päätyössäni Luona Polun perhepalveluissa asiakkaani ovat tukea tarvitsevia perheitä, mutta työskentelen myös osittain tilapäismajoituksen asiakkaiden kanssa Luona Polun asumispalvelussa. Heidän kanssaan tehtävänä on pääosin auttaa pysyvän vuokra-asunnon saamisessa ja tukea siihen liittyvissä asioissa.

Perhepalveluissa tuetaan lasta ja perhettä. Perheet ovat hyvin erilaisia, ja työtä tehdään usein heidän kodissaan. Aiemmasta vastaanottokeskustyöstä saatu ymmärrys monikulttuurisuudesta on hyödyllistä, sillä minulla on myös maahanmuuttajaperheitä asiakkaana. Hyvin usein asiakastyön alussa keskustellaan perheen taustasta ja historiasta. He kertovat siitä, millaista elämä oli ennen Suomeen tuloa, ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet tilanteeseen, jossa perhe nyt on. 

Perhepalveluissa työhön kuuluu myös monenlainen prosessien kehittäminen. Työ on hyvin itsenäistä varsinkin verrattuna aiempaan tiimityöhön vastaanottokeskuksessa. Onneksi myös tässä tehtävässä minulla on ammattitaitoinen ja vahva tiimi taustalla tukena.

Mikä on palkitsevinta työssäsi? Mikä sinut haastaa ammatillisesti?

Olen aina hakenut uusia ammatillisia haasteita. Luonassa ollaan jatkuvasti kehittämässä tai luomassa uusia palveluja, ja se on mielenkiintoista. Pidän myös siitä, miten työntekijöiden näkemykset huomioidaan kehitystyössä.

Palkitsevinta on kuitenkin itse asiakastyö. Tilanteet ovat välillä hyvin vaikeita, mutta koen onnistumista, kun huomaan, että läsnäoloni luo turvaa tilanteeseen tai rakentaa ihmisen uskoa parempaan huomiseen.  On hienoa, kun huomaa asiakkaan voivan olla ihan oma itsensä, ja lähdemme yhdessä työstämään hänen asioitaan parempaa kohden. 

On myös kiva saada palvelua tilaavalta taholta palautetta siitä, että heillä on luotto siihen, miten hoidamme asiakkaan asioita yhteistyössä.

Vastaanottokeskustyö vaati paljon, sillä mitä vain voi tapahtua työpäivän aikana. Itselleni tämä vaihtelevuus oli koko työn suola, se antoi potkua päivään. Työssä vaadittiin myös monenlaisten lakien ja prosessien tuntemusta ja kiinnostusta perehtyä niihin. Asiakkaiden tilanteet ovat kokonaisuudessaan vaikeita, eikä niihin työtekijänä ole mahdollista vaikuttaa kuin vähän. Kunnioitus ihmisiä kohtaan, tasa-arvoisuus suhtautumisessa, kulttuurisensitiivisyys, aito kiinnostus ja kunnioitus toista ihmistä kohtaan korostuvat työssä. 

Miten #luonaote näkyy työssäsi?

Arvostan luonalaisia kollegojani niin vokissa kuin nyt perhepalveluissa ja asumispalveluissa. He tarttuvat mihin tahansa eteen tulevaan ongelmaan: kädet saveen ja asiat hoidetaan! Myös esihenkilötehtävissä olevat ihmiset ovat Luonassa usein sellaisia, että tarpeen vaatiessa he tulevat tueksi vaikka kentälle hommiin. 

Vastaanottokeskuksissa työskennellessäni minulla on aina ollut kunnia tehdä töitä mahtavien ja osaavien tyyppien kanssa. On ollut myös rikkaus tehdä töitä moniammatillisessä yhteisössä.

Luonassa tuntuu olevan paljon kehittämishenkisiä ihmisiä. Uutta pitää luoda, sillä ne ympäristöt ja palvelut, missä me toimimme, tarvitsevat sitä. Luonalaiset ovat avoimia ja uskaltavat kokeilla. Itse koen, että vastaanottokeskusmaailman myötä sain tehdä ammatillisen kasvupyrähdyksen, ja nyt perhepalveluissa nautin siitä, että saan olla mukana uudessa. 

Haluan aina tehdä sellaista työtä, missä voin olla tekemästäni ylpeä ja saada siitä päivittäin irti jotain uutta. 

Kuka olen?

Janica Bah, perheohjaaja, Luona Polku. Osittain myös asumisohjaajan työt, ennen toiminut Luonan vastaanottokeskuksessa sekä kunnalla vammaispalveluissa sekä lasten ja nuorten polikliinisessa opetuksessa.

Koulutus

Rikosseuraamusalan sosionomi amk, lähihoitaja.

Mitä elämään kuuluu työn ohella?

Ruuhkavuodet pitävät kiireisinä! Aika kuluu kuskaillessa miehen kanssa lapsia harrastuksiin, lisäksi remontoimme pari vuotta sitten ostettua taloamme ja kuopsuttelen puutarhassa. Oma perhe ja lapsuuden perheeni ovat iso voimavara itselleni. Jos oikein haluan nollata aivot, teen palapelejä.