Vapaaehtoistyö mahdollistaa erilaisten aktiviteettien järjestämisen vastaanottokeskusten asiakkaille

Luonalla on pitkä tausta vastaanottokeskusmaailmassa, ja myös vapaaehtoistyö on tullut tutuksi vuosien varrella.

Vapaaehtoistyö vastaanottokeskuksissa on tärkeää työtä. Vapaaehtoiset järjestävät erilaisia aktiviteetteja asiakkaille, esimerkiksi musiikkituokiota, kehonhuoltohetkiä, liikuntatunteja sekä kieliopintoja. Niihin ovat kaikki asiakkaat tervetulleita. Vastaanottokeskuksissa toimii myös maksuton ”kirppis”, jota vapaaehtoiset pyörittävät. Aktiviteetit tarjoavat vastaanottokeskusten asiakkaille mahdollisuuden erilaisiin harrastustoimintoihin ja auttavat integroitumisessa.

Vapaaehtoistoimintaa järjestävät yksityishenkilöiden lisäksi myös järjestöt kuten SPR, seurakunnat ja urheiluseurat. Oli kyseessä sitten yksityishenkilö tai järjestö, kaikkia vapaaehtoisia yhdistää halu auttaa.

Maksuton ”kirppis” pyörii vapaaehtoisten avulla

”Kirppiksen” vaatteet ja asusteet tulevat pääosin lahjoitusten kautta. Vapaaehtoiset organisoivat kirpputorin pyörittämisen, ja huolehtivat kaikesta, aina tavaroiden lajittelusta esille laittamiseen. Vapaaehtoiset ottavat asiakkailta myös toiveita, ja toteuttavat niitä mahdollisuuksien mukaan.

”Kirppiksen” pyörittäminen on valtavan iso työ, sillä kaikissa Luonan vastaanottokeskuksissa on oma maksuton kirpputori. Kaikki lahjoitetut tavarat ja vaatteet käydään läpi yksitellen ja jaetaan tasapuolisesti ja tarpeiden mukaan eri vastaanottokeskuksiin.

Valtava määrä lahjoituksia

Ukrainan kriisin alettua Luonaan on tullut lahjoituksia valtava määrä. ”Ilman vapaaehtoisten apua lahjoitusten läpikäyminen veisi paljon kauemmin aikaa”, kertoo Luonan hallintokoordinaattori ja vapaaehtoistyön yhteyshenkilö Minna Wänskä.

Luona järjestää tarvittaessa myös lahjoituskeräyksiä, jos joistakin vaatteista on pulaa. Tällainen tilanne oli esimerkiksi syksyllä, kun talven tuloon varauduttiin pyytämällä erilaisia ja -kokoisia talvivaatteita. ”Keräys oli valtava menestys ja saimme paljon vaatteita asiakkaillemme jaettavaksi. Lahjoitusten määrä ylittää aina odotukset, ja ihmisten halu auttaa lämmittää kovasti.”, Minna Wänskä jatkaa.

Tällä hetkellä lahjoitusten osalta tilanne on erinomainen ja uusia keräyksiä ei tällä hetkellä tarvita. Vastaanottokeskusten tilojen määrä on myös rajallinen, ja lahjoituksien läpikäyminen vie aikaa. Luonan vapaaehtoistyön yhteyshenkilöt muistuttavat, että jos haluaa lahjoittaa vastaanottokeskuksiin, tulisi ottaa ensin yhteyttä vapaaehtoistyön sähköpostilla, vapaaehtoistoiminta@luona.fi. Sen hetkinen tilanne kartoitetaan ja selvitetään, millaisia vaatteita ja asusteita tarvitaan. ”Ohjaamme tarvittaessa lahjoituksia eteenpäin muille tarvikeapua jakaville tahoille, mikäli meillä ei juuri sillä hetkellä ole tarvetta”, Minna Wänskä kertoo.

Vapaaehtoiseksi Luonan vastaanottokeskuksiin?

Yksityishenkilönä vapaaehtoiseksi voivat hakea täysi-ikäiset lähettämällä sähköpostia Luonan vapaaehtoistyön sähköpostiin, vapaaehtoistoiminta@luona.fi. Sähköpostissa kannattaa kertoa itsestään, ja millaista toimintaa voisi mahdollisesti järjestää. Luonan vapaaehtoistyön yhteyshenkilöt ovat yhteydessä ja keskusteluja jatketaan yhdessä ja sovitaan mahdollisista jatkoista. Kaikki vapaaehtoiset allekirjoittavat sopimuksen ja perehdytetään Luonan vastaanottokeskuksen toimintaan.

”Vapaaehtoisten työ vastaanottokeskuksessa on tärkeä lisäarvo toiminnassamme ammattityön rinnalla ja täydentäjänä. Vapaaehtoiset antavat aikaansa ja osaamistaan vastaanottokeskusten asiakkaille, mikä on tärkeä osa kotoutumista ja yhteisöllisyyden rakentumista. Arvostamme vapaaehtoisia ja heidän tekemäänsä työtä todella paljon”, vapaaehtoistyön yhteyshenkilöt Minna Wänskä ja Hanna Pakarinen sanovat.

Tiesitkö, että erilaisten järjestöjen ja seurakuntien kautta voi myös tehdä yhteistyötä vastaanottokeskusten kanssa. Mikäli kuulut johonkin järjestöön ja haluaisit aloittaa yhteistyön, olethan yhteydessä vapaaehtoistoiminta@luona.fi.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?