Luonalaisen eettiset periaatteet auttavat tekemään valintoja ristiriitatilanteissa

Työelämässä ja etenkin sosiaali- ja terveysalan tehtävissä tulee monesti vastaan ristiriitaisia tilanteita ja epävarmuutta. Toivon, että yhdessä luodut eettiset periaatteet auttavat luonalaisia tekemään valintoja silloinkin, kun yhtä oikeaa ratkaisua ei ole olemassa.

Luonassa tavoitellaan vastuullista ja inhimillistä työkulttuuria. Olemme parin vuoden aikana käyttäneet paljon aikaa keskustellen eri foorumeilla oman työmme vastuullisuudesta ja Luonan vastuusta yrityksenä. Sekä asiakastyössä että johtamisessa tulee vastaan haastavia tilanteita, joissa ei ole helppoa tai edes mahdollista löytää yhtä oikeaa ratkaisua.

Syksyn ajan olemme Luonassa työstäneet yhdessä Luonalaisen eettisiä periaatteita. Nämä kuukaudet eettisten periaatteiden parissa ovat avartaneet omaa ymmärrystäni siitä, ettei kaikkiin tilanteisiin ole valmista toimintaohjetta – tai että yksi ja sama ohje ei sovikaan kaikkiin tilanteisiin.

Voit lukea uutisemme eettisistä periaatteista täältä: Luonan vastuullisuustyö jatkuu: Luonalaisen eettiset periaatteet käyttöön.

Sote-alan osaajina meidän pitää luottaa ammatilliseen osaamiseemme, työyhteisön tukeen, työkokemukseemme ja näkemykseemme. Näiden avulla meidän on pyrittävä löytämään eettisesti kestävin ratkaisu kussakin tilanteessa asiakkaamme parhaaksi. Toivon, että nyt kirjatut eettiset periaatteet tukevat tätä päivittäistä pohdintaa ja auttavat meitä rakentamaan luottamusta asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Elokuussa aloitettiin Luonan kunkin liiketoiminnan kickoff-päivät, joissa tärkeänä teemana oli luonalaisen vastuu ja eettiset periaatteet. Näissä tapaamisissa keskustelimme haastavimmista tilanteista asiakkaiden kanssa ja työyhteisöissämme. Kokemukseni mukaan keskustelut lisäsivät ymmärrystä eri ammatti- ja asiakasryhmien arjesta ja työn haasteista. Antoisinta oli huomata, että luonalaisille asiakkaan paras on tärkeintä. Me haluamme tehdä työmme hyvin ja toimia oikein. Luonalaiset arvostivat myös sitä, että näille keskusteluille oli varattu riittävästi yhteistä aikaa.

Eettisten periaatteiden pohdinta ja juurruttaminen jatkuu. Vuoden 2019 alussa Luonan strategialähettiläät ja esimiehet kokoavat työtiimejä yhteen. Pelimallin avulla käydään läpi arjesta nousseita työelämän tilanteita ja pohditaan yhdessä niihin sopivia ratkaisuvaihtoehtoja. Todennäköistä on, että tämän kierroksen jälkeen eettisiä periaatteitamme tarkennetaan ja niiden kehittäminen jatkuu.Lue lisää Luonan vastuullisuudesta ja tutustu Luonalaisen eettisiin periaatteisiin sivustomme Vastuullisuus-osiossa

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?