Joukkotestaukset aloitettu Luonan Espoon vastaanottokeskuksessa

Vastaanottokeskuksissa työskennellään tiiviisti varautumis- ja valmiussuunnitelmien mukaisesti koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Luonan vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä 27 todettua tartuntaa. Osa eristyksistä on purettu taudin oireiden parannuttua. Tartuntojen lisääntyessä Espoon tartuntatautiyksikössä on päätetty joukkotestauksen toteuttamisesta Luonan Espoon vastaanottokeskuksessa asuville sekä työskenteleville henkilöille.

Luonalla on kaksi vastaanottokeskusta pääkaupunkiseudulla: Espoossa ja Vantaalla. Espoon keskuksessa asuu noin 410 asukasta ja Vantaan keskuksessa noin 330. Näiden lisäksi Luonan vastaanottokeskuspalveluiden piiriin kuuluu noin 800 pääkaupunkiseudulla asuvaa yksityismajoittujaa, jotka asuvat vastaanottokeskuksen ulkopuolella.

Molemmissa Luonan vastaanottokeskuksissa on omat koronaepidemiaa koskevat toiminta- ja varautumissuunnitelmat, joita päivitetään jatkuvasti ajantasaisilla viranomaisohjeilla, ja jotka ohjaavat toimintaamme arjessa. Suunnitelmista ja toimenpiteistä kerromme lisää Luonan verkkosivuilla: Korona-tilannekuva Luonan vastaanottokeskuksissa 20.4.2020.

Vastaanottokeskuksien asukkaat ja työntekijät kulkevat myös keskuksien ulkopuolella, joten koronan leviämisen riski keskuksissa on olemassa. Luonan vastaanottokeskuksien asukkailla on 28.4.2020 mennessä todettu yhteensä 27 tartuntaa. Osa eristyksistä on purettu taudin oireiden parannuttua. Karanteenissa on tällä hetkellä yhteensä 13 asukasta ja 7 työntekijää, tartuntatautilääkärin määräämässä eristyksessä 17 henkilöä.

Suurin osa tartunnoista on todettu Espoon vastaanottokeskuksessa asuvilla turvapaikanhakijoilla. Yhdellä vastaanottokeskuksessa työskentelevällä henkilöllä on todettu tartunta.

Korona-epidemian hallitsemiseksi keskuksissa tehdään tiivistä yhteistyötä Migrin ja kaupunkien tartuntatautiyksiköiden kanssa. Espoon tartuntatautiyksikön johdolla on tehty päätös joukkotestauksen toteuttamisesta Luonan Espoon vastaanottokeskuksessa.

Vastaanottokeskuksessa työskentelevien työntekijöiden testaus on jo aloitettu. Vastaanottokeskuksen asukkaiden testaus aloitetaan tänään töissä käyvistä turvapaikanhakijoista. Sen jälkeen testauksessa edetään kerros kerrallaan, Luonan liiketoimintajohtaja Suvi Salonen kertoo testauksen etenemisestä.

Joukkotestaus antaa kuvan siitä, mikä on koronatartuntojen määrä vastaanottokeskuksessa testaushetkellä. Tämän perusteella voimme tehdä toimenpiteitä tartunnan saaneiden henkilöiden eristämisestä ja mahdollisesti altistuneiden jäljittämisestä.

Huoli koronasta on yhteinen. Erityisesti vastaanottokeskuksissa asuvilla perheillä on ollut huoli omasta terveydestään ja koronaviruksen leviämisestä. Olemme saaneet jonkin verran myös yhteydenottoja huolestuneilta kansalaisilta ja asukkaiden tukihenkilöiltä. Työskentelemme molemmissa vastaanottokeskuksissa tiiviisti ja vastuullisesti sen eteen, että koronavirus ei pääse leviämään asukkaiden ja henkilökunnan keskuudessa, Luonan liiketoimintajohtaja Suvi Salonen kertoo.

Lisätietoja 
Suvi Salonen, liiketoimintajohtaja, Luona, puh. 040 528 5779 tai suvi.salonen@luona.fi
Twitter: @LuonaOy

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?