Olen seurannut julkista keskustelua turvapaikansaantiperusteista, turvapaikanhakijoiden palauttamisesta sekä niin sanotuista paperittomista henkilöistä ristiriitaisin tuntein. Ymmärrän toisaalta näkemykset poliisin määrärahojen vähyydestä, mahdollisista turvallisuusuhkista ja erilaisista vetovoimatekijöistä, joita mahdollisesti syntyy päätösten seurauksena. Mutta mielestäni nämä aiheet ovat kuitenkin vieneet keskustelun väärille raiteille.
Kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi se, että Suomi joutui reilu vuosi sitten aivan uuden tilanteen eteen. Turvapaikanhakijoiden saapuessa maahamme meille tuli monta uutta haastetta hoidettavaksi. Mielestäni näitä haasteita kannattaisi pyrkiä ratkaisemaan myös hyödyntämällä esimerkiksi meillä Luonalla olevaa osaamista kotouttamisesta.
On selvää, että turvapaikanhakijoiden tilannetta ei pystytä ratkaisemaan vain häätämällä ihmiset ja tilkkimällä rajat. Suomea kehutaan innovatiiviseksi maaksi ja sellainen haluamme olla. Miksi emme siis yrittäisi löytäisi näille noin 33 000 ihmiselle mielekästä tekemistä, valmentaisi heitä ottamaan työn vastaan, neuvoisi ja opastaisi koulutusmahdollisuuksissa ja siten lopulta elämään normaalia suomalaista arkea. Näin me mahdollistaisimme hyvän integraation suomalaiseen yhteiskuntaan.
Uskallan väittää, että meidän kaikkien kannalta olisi fiksumpaa ja tulisi halvemmaksi pitää nämä ihmiset täällä – sen sijaan, että mietimme, kuinka heidät saa poistettua väkisin maasta. Silloin myös monet heistä päätyvät oleskelemaan paperittomina Suomessa. Yhteiseloon ja integraatioon löytyy varmasti keinoja, jos niin haluamme.
Tiedämme myös, että paras tapa ehkäistä rikollisuutta ja syrjäytymistä ovat sosiaalipoliittiset keinot, ei rangaistusten koventamiset. Näistä sosiaalipoliittisista keinoista varmasti merkityksellisempiä ovat kouluttautuminen, opiskelu ja tietoisuuden lisääminen.
Sivistyneisyys ja oppiminen ovat kaiken järkevän toiminnan lähtökohta. Näitä tukee sosiaalinen kanssakäyminen, kaverien ja tukiverkon löytyminen jokaiselle. Ja sitähän saa luotua esimerkiksi työssä tai opiskellessa. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen on ensi tilanteessa tietenkin tärkeintä. Suomen ilmastossa katto päänpäällä on todellakin välttämätön. Vaan vielä parempi ajatus on tarjota turvapaikanhakijoille työ- tai opiskelupaikkaa. Silloin me kaikki saisimme tästä tilanteesta parhaat puolet irti.
Kirjoittaja: Jani Kinnunen on Luonan turvallisuusjohtaja ja entinen poliisi. Lähetä kirjoittajalle palautetta: etunimi.sukunimi@luona.fi