Työterveyslääkäriurani alkuvaiheessa sain joka vuosi kesän kynnyksellä saman tehtävän. Minun piti kirjoittaa yrityksen henkilöstölehteen juttu kaikista niistä vaaroista, jotka meitä vaanivat kesälaitumella kun työterveys ja työturvallisuus eivät ole vahtimassa, mitä teemme, kuinka liikumme ja syömme.
Jutut olivat usein varsin toruvia. Älä polta itsesi auringossa! Älä syö rasvaisia ruokia! Äläkä missään tapauksessa ota pulloa olutta, jos saunot ja aiot käydä uimassa!
Onneksi terveysneuvonnassa olemme nykyään ymmärtäneet, että aivan yhtä hyvään lopputulokseen päästään hivenen rennommalla otteella. Eikä se tietenkään tarkoita sitä, ettemme tunnistaisi mahdollisia vaaratilanteita tai riskejä.
Tässä pari vinkkiä, joiden avulla lähdet hyvällä terveysmielellä lomalle – ja tulet sieltä levänneenä takaisin arkeen.
Sopikaa työnjaosta lomien aikana: Jaettu ilo on paras ilo! Koukkaa viimeisellä työviikollasi paikallisen lähikaupan tai aamutorin kautta ja hae työkavereille kesäpullaa ja mansikoita aamukahvin seuraksi. Kun yhdessä istutte alas ja rupattelette hetken, virittäydytte lomaan ja samalla voitte ihan ohimennen vielä varmistaa kuka sijaistaa ketäkin lomien aikana ja mitä asioita mahdollisesti on meneillään. Virallinen lomalista-tiedosto yhteisessä tiedostokansiossanne on myös hyödyllinen, mutta asiat jäävät paremmin mieleen, jos ne on käyty kasvokkain läpi.
Ota tarvittaessa lapsi mukaan töihin: Lomanalusviikoilla perheissä saattaa olla vaikeuksia järjestellä lasten hoito. Mutta tässä onkin oiva tilaisuus tutustuttaa lapset työelämään. Meillä omassa työyhteisössäni Luonassa oli monta innostunutta kohtaamista, kun yksi työkaverimme toi kouluikäisen tyttärensä työpaikalle ja kaikki me keski-ikäiset saimme käydä esittäytymässä hänelle heti aamusta. Lisäksi aamun kokous sujui huomattavan paljon paremmin, kun neuvotteluhuoneen ulkopuolella käytävässä nuori neiti treenasi samalla kärrynpyöriä.
Kesän ensiapulaukku kuntoon: Hyvin varusteltu ensiapulaukku rauhoittaa kesälaitumella olevan mieltä. Eiväthän laastarit ja puhdistuslaput ole kymmenen vuotta vanhoja, ja onhan mukana myös tämän kesän superhitti, punkkipinsetit? Apteekin asiantunteva henkilökunta auttaa valitsemaan oikeat tuotteet laukkuun. Itselläni oli myös lasten ollessa pieniä aina repussa mukana vesipullo, puhdistuslaput ja laastari, aurinkorasva ja hyvät pinsetit tikkujen, punkkien ja pikkukivien poistamiseen, kun lapsilla kuitenkin aina sattui ja tapahtui.
Ei paniikkia, mutta muista syynätä punkit: Suomessa olemme muun Euroopan tapaan siirtyneet aikakauteen, jossa kannattaa tarkistaa iho näiden pikku ötököiden vuoksi joka aamu ja ilta. No, saammepa ainakin nauraa toisillemme, kun yritämme käännellä ja väännellä itseämme löytääksemme nämä mahdolliset kiusankappaleet. Syynätkää rohkeasti toisianne! Kuka onkaan tarkin löytämään toiselta punkkeja?
Punkin levittämässä borrelioosissa tärkeintä on ennaltaehkäisy. Mitä nopeammin saat punkin pois, sen pienempi on riski sairastua. Tärkeää olisi myös, ettemme levitä hysteriaa. Tautien kantajuus punkeissa on kohtalaisen matala. Puutiaisaivokuumetta vastaan annettava rokote kannattaa ottaa ainoastaan sellaisten kesämatkalaisten, jotka liikkuvat riskialueilla ahkerasti maastossa, paikkakuntalaisten lisäksi. Borrelioosin hoidossa maltti on valttia, siksi sitä kannattaa hoitaa antibiooteilla ainoastaan selkeissä lääkärin diagnosoimissa tapauksissa. Varmuuden vuoksi annettu kuuri ei auta ketään, ja pahimmillaan sen sivuvaikutuksena saa kaupan päälle antibioottiripulin.
Eroon infoähkystä: Olemme kaikki varmasti lukeneet infoähkystä ja siitä, miten erilaiset sähköiset laitteet koukuttavat meitä ruudun ääreen, häiriten työasioista irrottautumista ja rentoutumista kesällä. Jos niin haluat, on aivan hyväksyttävää sopia poistumisesta työpaikan tekstiviestiryhmistä tai someporukoista loman ajaksi. Voisi jopa olla hyvä ottaa hetkeksi lomaa tuttavien ja ystävien somepostauksista eri kanaviin. Myönnän, että sähköisten laitteiden siirto sivuun vaatii hieman totuttelua, mutta sitäkin voi harjoitella. Pidetäänkö sen sijaan kisa siitä, ehditäänkö pelata yhdessä kaikkia kesämökin ylähyllyn vanhoja lautapelejä?
Niin, ja jos mikään muu ei auta, voit toki kokeilla keinoa, minkä itse kerran testasin toimivaksi tavaksi irrottautua työasioista: Ota puhelin mukaan vesille, mutta jätä taskun vetoketju auki. Ja tee sitten oikein kunnon syvä kurkotus, kun rantaudut takaisin laiturille veneestä… ja plops! Meren pohjassa lojuva luuri takasi itselleni hyvin hiljaisen loppuloman, mutta työnantajani ei ehkä ollut aivan yhtä iloinen palatessani töihin.
Hyvää lomaa!
Hoidon tarpeen arviointia puhelimessa vuorokauden ympäri – myös koko kesän
Työterveyshuollon puhelinpalvelussa Luonan kokenut hoitohenkilökunta tekee soittajalle nopeasti ja luotettavasti hoidon tarpeen arvioinnin ja antaa kotihoito-ohjeita. Palvelu on saatavilla haluttaessa 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Katso lisää täältä.