Vuokravelat ajavat lapsiperheitä ja ikäihmisiä asunnottomiksi

Suomessa asunnottomien määrä laskee, mutta ARA:n selvityksen mukaan pitkäaikaisasunnottomien määrä nousi viime vuonna.

Luonan asumispalveluista vastaava Eveliina Rekonen kertoo havainneensa, että palveluihin ohjatuvilla ihmisillä saattaa olla huomattavan suuria vuokravelkoja. 

– Vuokravelkaisten osuus asunnottomista on kokemukseni mukaan kasvanut. Vuokravelkaa voi olla pahimmillaan kymmeniä tuhansia euroja, Rekonen sanoo. 

Luonan asiakkaiden keskuudessa korostuvat nyt lapsiperheiden ja ikäihmisten vuokravelat. Lisäksi Rekosen mukaan palveluihin ohjautuu psyykkisesti entistä huonokuntoisempia ja moniongelmaisia ihmisiä.

Korona lisäsi työttömyyttä ja vaikeutti avun saamista

Eveliina Rekosen mukaan asunnottomuutta voidaan ehkäistä ennakoivalla ja varhaisella avulla. Hän sanoo, että ihmiset hakevat apua liian myöhään. 

– Valitettavasti kokemukseni on, että ihmiset hakevat apua vaikeaan tilanteeseensa vasta aivan viime hetkellä. Heitä saatetaan esimerkiksi olla jo häätämässä pois kodistaan. Tällöin elämäntilanteiden korjaamiseen menee enemmän aikaa. 

Koronapandemian myötä erityisesti keikkaluonteista työtä tekevien ihmisten työt vähenivät tai loppuivat kokonaan. Taksikuskeilla tai ravintola-alalla työskentelevillä ei ollutkaan entiseen malliin työvuoroja, ja työttömyys heijastui vuorostaan vuokranmaksukykyyn ja oman talouden hallintaan. 

Ongelmien kasautumista lisäsi se, että koronan myötä monet avohuollon palvelut siirtyivät toimimaan etänä.

– Luonan sosiaalipalveluissa havaitsimme aika nopeasti, että me emme voi työskennellä etänä. Kokemuksemme mukaan asiakkaat tarvitsevat vahvaa tukea, eivätkä heidän asiansa hoidu eteenpäin pelkällä etätuella. Monella apua tarvitsevalla ihmisellä ei ole ollut osaamista tai työkaluja toimia etäpalvelujen asiakkaina, Rekonen kertoo.

Asumisen turvaaminen varhaisen tuen avulla

Asunnottomuuden ennaltaehkäisyssä keskeisintä on vahvistaa varhaisen tuen saamista. Matalan kynnykset palvelut tulee tuoda lähemmäs ihmistä, ja niitä pitäisi saada riittävän monelta taholta. 

Rekosen mukaan tässä työssä tarvitaan julkisia toimijoita ja yrityksiä, jotta he yhdessä tukevat asumisvaikeuksissa olevia kotitalouksia. 

– Tällä hetkellä tehdään liian vähän ennaltaehkäisevää työtä. Vaikeista asioita puhumisen kynnystä pitäisi pyrkiä madaltamaan. Kuka tahansa voi tippua yhteiskunnan rattaista, kun jotain ennakoimatonta tapahtuu eikä siitä puhuminen saa olla tabu, Luonan Eveliina Rekonen sanoo. 

Miten Luona auttaa kuntia asunnottomuuden hoidossa?

  • Luonassa on työskennelty vuodesta 2015 lähtien asunnottomien ja asunnottomuusuhan alla olevien ihmisten kanssa.
  • Tarjoamme asumispalveluita, päihdepalveluita ja perhepalveluita. 
  • Varsinais-Suomessa tarjoamme tuetun asumisen ratkaisuja, mielenterveys- ja päihdepalveluja, tilapäismajoitusta ja hätämajoitusta. 
  • Uudellamaalla tarjoamme tilapäismajoitusta ja hätämajoitusratkaisuja alueen kunnille. 
  • Lue lisää Luonan tarjoamista sosiaalipalveluista

Asunnottomien yö

Luona on kolmatta kertaa mukana Asunnottomien yössä. Tänä vuonna olemme paikalla Turun tapahtumassa, joka järjestetään sunnuntaina 17.10. Turun Tuomiokirkontorilla. Luonan tapahtumapisteellä kävijöille on tarjolla keittoa ja leipää, ja luonalaiset ovat paikalla klo 18–21.

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä eri puolilla Suomea. Vuoden 2021 teemana on ulkopuolisuus. 

Katso myös lisää Asunnottomien yön sivuilta.

Tilaa uutiskirje

Luitko jo nämä?