Mari Keränen

Luonan sosiaaliohjaaja Mari Keränen: "Elämänkokemus auttaa ymmärtämään asiakkaiden moninaisia tilanteita."

”Tulin Luonaan vajaa vuosi sitten tekemään vastaanottokeskuksien sosiaaliohjaajan sijaisuuksia. Jonkin ajan päästä minua pyydettiin sijaiseksi kotiin tuotaviin palveluihin, jossa asiakkainamme on Luonan järjestämässä tilapäismajoituksessa ja tuetussa asumisessa asuvat ihmiset. Jo neljän kuukauden jälkeen minut vakinaistettiin.

Työssäni autan eri syistä asunnottomaksi jääneitä ihmisiä, jotka ovat saaneet kunnan sosiaalitoimelta päätöksen Luonan palveluun tulosta. Tehtävämme on ohjata heitä vakituisen asunnon löytämisessä ja siihen liittyvien, joskus monimutkaistenkin elämäntilanteiden ratkomisessa.

Tuen tarpeita on koko elämänkirjon alueelta: lähtien arkiaskareista selviytymisestä taloudellisen tilanteen selvittelyyn. Meidän tehtävämme ei ole hoitaa asioita ihmisen puolesta, mutta pyrimme ohjaamaan asiakasta eteenpäin ja tukemaan häntä elämänhallinnassa.

 

”Saamme olla mukana asiakkaan arjessa”

Parasta työssäni on juuri asiakkaat. Jokaisella on oma uniikki elämäntarinansa ja elämänpolkunsa. Käymme asiakkaan kotona tuen tarpeesta riippuen kahden viikon tai muutaman päivän välein. Emme anna neuvoja missään suljetussa ympäristössä, vaan saamme elää mukana ja nähdä asiakkaan todellista arkea.

Ensimmäisen työurani olen tehnyt markkinatutkimuksen parissa. Vakavan sairastumisen ja lasten saamisen jälkeen aloin miettiä uudelleen elämäni suuntaa. Koska olin itse saanut apua elämän vaikeissa tilanteissa, halusin tehdä jotain itselleni merkityksellisempää yksittäisten ihmisten elämässä.

Päädyin opiskelemaan aikuisopiskelijana sosionomiksi Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Valmistuin vuonna 2018, ja tein aluksi keikkatöitä päiväkodeissa. Aloitin myös sosiaalityön opinnot avoimessa yliopistossa ennen Luonaan siirtymistäni.

 

”Ihminen on aina oman elämänsä asiantuntija”

Voin työssäni hyödyntää osaamistani ja elämänkokemustani hyvin laajasti. Se, ettei oma elämänpolkuni ole ollut aivan siloteltu, on työssä hyödyksi, sillä asiakkaat tuovat eteemme mitä erilaisempia tilanteita.

Opiskelussani Metropolia-ammattikorkeakoulussa käytettiin sosiaalipedagogista viitekehystä, jossa lähtökohtana on asiakkaan omaan toimijuuteen kannustaminen, aivan kuten työssämme Luonassa.

Toki on asiakkaita, jotka eivät kykene kaikissa tilanteissa hoitamaan omia asioitaan, mutta lähtökohta työssämme on, että asiakas on aina itse mukana. Ihminen on aina oman elämänsä asiantuntija, eikä ole kestävä ratkaisu yrittää tarjota sitä hänelle ulkopuolelta.

 

”Tiiminä jaamme saman suhtautumisen asiakkaisiin”

Pidän myös työni vapaudesta. Voimme luoda omat aikataulumme siten, kun parhaaksi näemme. Meillä on mahdollisuus tehdä etätöitä, mutta myös siitä huolehditaan, ettei kukaan työskentele iltamyöhään. Olen huomannut, että iän myötä muuttuu tärkeämmäksi se, että työn ohella jää aikaa palautumiseen, omiin harrastuksiin ja perheelle.

#Luonaote on mielestäni sisäänrakennettuna meidän kaikkien tavassa tehdä työtä. Arvostamme asiakkaitamme ja olemme oikeasti läsnä kaikissa tilanteissa. Luonassa myös luotetaan työntekijän omaan osaamiseen ja annetaan vastuuta.

Meillä on äärettömän hyvä tiimi ja hyvät esimiehet, mikä auttaa jaksamaan työn kuormittavina hetkinä. On meillä myös hauskaa töissä! Vaikka tiimissämme on erilaisia persoonallisuuksia, jaamme yhteisesti näkemyksen työn tekemiseen ja asiakkaisiin suhtautumisessa.”

Kuka olen?

NimiMari Keränen KoulutusYTM, sosionomi (AMK) AmmattiSosiaaliohjaaja, kotiin tuotavat palvelut HarrastuksetLuonnossa liikkuminen, jooga, lukeminen Parasta työssäni?Asiakkaiden elämäntarinat ja heidän arjessaan eläminen

Kiinnostuitko?

Lue muiden luonalaisten uratarinoita tai tutustu avoimiin työpaikkoihimme. 

Luitko jo nämä?

Tilaa uutiskirje